Stolt Djurgården sågade domare: "Direkt svag"

Cluj jublade efter Paulo Vinícius avgörande nickmål på Tele2 arena i Stockholm. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Stolthet över den egna insatsen och missnöjdhet med domarens.Så sammanfattade Djurgården uttåget i Europa Leagues tredje kvalomgång hemma mot Cluj.– Jag tycker att domaren är direkt svag, säger Djurgårdens Magnus Eriksson.Vis seger hade Djugården ställts mot KuPS i playoff.

Polske huvuddomaren Bartosz Frankowski var namnet på mångas läppar efter regerande svenska mästarlaget Djurgårdens 0–1-förlust och Europauttåg hemma mot rumänska mästaren Cluj i Europa League-fotbollens tredje kvalomgång.

Frankowski var satt under hård press under hela matchen på Tele2 arena i Stockholm, inför tomma läktare i coronapandemin. Clujspelarna såg ut att förstärka reaktionerna i många av de heta duellerna, utan att domaren agerade.

– Jag tycker att domaren är direkt svag och att han dömer till Clujs fördel hela matchen, säger Djurgårdens anfallare Magnus Eriksson.

Norske högerbacken Aslak Fonn Witry uttryckte sig mer diplomatiskt.

– Det är så det är i europeiska matcher. De är rutinerade på det sättet, säger han och fortsätter:

– Du får hålla dig lugn. Det blir hett i toppen, men vi försöker hålla oss lugna så länge det går. Det är det här som krävs.

Djurgårdens tränare Kim Bergstrand ville inte kommentera huvuddomarens insats.

– Det skulle vara kul att höra vad en expert på domare tycker om nivån på den här matchen, säger han.

Brasiliansk veteran avgjorde

Clujs 36-årige, brasilianske mittbacksveteran Paulo Vinícius blev stor matchvinnare när han nickade in 1–0 på en precis frispark från Ciprian Deac i den 55:e minuten. Målet tog Cluj vidare till en avgörande playoffmatch mot finländska KuPS som besegrade litauiska Sūduva med 2–0 på hemmaplan tidigare under torsdagen. Segraren tar sig till Europa Leagues gruppspel som inleds om en månad.

– Vi är glada över matchen och resultatet, säger den rumänske tränaren och tidigare stjärnyttern Dan Petrescu som tonade ner domare Bartosz Frankowskis roll.

– I slutändan gjorde domaren en bra match.

Djurgården, som för en vecka sedan med nöd och näppe hemmabesegrade Europa FC från Gibraltar med 2–1 i den andra kvalomgången till Europa League, satte ordentlig press för en kvittering först med mindre än tio minuter kvar av ordinarie tid men fick aldrig in någon boll.

"Måste spela bättre"

– Vi skapar inte jättehundraprocentiga målchanser. En match med mycket duellspel och slump, säger Magnus Eriksson.

För knappt elva månader sedan vann Djurgården SM-guld och började drömma om Champions League. Men i Europas mest prestigefyllda klubblagsturnering blev det respass omgående i den första kvalrundan, 0–2 borta mot ungerska Ferencváros i Budapest den 19 augusti. Därefter kom den knappa segern mot Europa FC och nu förlusten mot Cluj.

Bara drygt en månad efter att Europaäventyret inleddes är det alltså över för Stockholmslaget som härnäst möter IFK Norrköping hemma i allsvenskan på söndag.

– Vi är stolta över hur vi uppträder och ska fortsätta med det. Vi måste spela bättre fotboll, säger Kim Bergstrand.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning