Stolen under Lampard gungar

Chelseas formkurva är så dålig att managern Frank Lampard har all orsak att känna en viss oro. Bild: Andy Rain/Lehtikuva

Fyra poäng av arton möjliga och även om Chelsea i allra högsta grad har tätkontakt i Premier League-fotbollen är tendensen oroande för Londonklubben.

Och som vanligt då det börjar gå sämre brukar snacket börja gällande tränaren och om denne, i detta fall klubblegendaren Frank Lampard, är rätt man för jobbet.

Före Chelsea den tolfte december föll mot Everton hade laget gjort 15 matcher utan förlust. Ibland via bra spel, ibland med mindre spel och kanske att den fina sviten dolde de problem som varit alldeles uppenbara under Lampards styre i klubben. Balansen och positionsspel har hela tiden varit problem. Att man nu dessutom tappat udden framåt kan i värsta fall kosta Lampard jobbet.

Att byta eller inte byta tränare är alltid en kvistig fråga. Blir saker ting och bättre av att byta, hittar man rätt ersättare och så vidare. Vissa klubbar är kända för att vara mer benägna att byta manager, Chelsea hör till dem. Ägaren Roman Abramovitj hör inte till de mest sentimentala personerna inom toppfotbollen och hans högra hand, Maria Granovskaia kallas allmänt Järnladyn.

Nu ligger hennes maktbefogenheter inte på samma nivå som för personen som först kallades för Järnladyn, den framlidne Margaret Thatcher som var Storbritanniens premiärminister åren 1979-1990, men den kanadeniskryska affärskvinnan är precis som Thatcher känd för sina hårda nypor. Hon har varit multimiljardären Abramovitj trogen i över 20 år och jobbat för diverse företag inom ryssens koncern. Hon är kanske inte lika mäktig som Thatcher men inom fotbollskretsar kallas hon allmänt för den mest inflytelserika kvinnan inom grenen.

Ännu för ett par veckor sedan ryktades Arsenals tämligen färske tränare Mikel Arteta vara väldigt nära en fyrtiofemma i aktern men efter tre raka ligasegrar med 8-1 i målskillnad har rykteskarusellen dött ut.

Men så är ju Arsenal som klubb känd för att ha betydligt högre tröskel för att byta tränare. Arsene Wenger gjorde över 20 år på posten och trots att fransmannen är en av de bästa i branschen genom alla tider blev det väl några för många. Men det vittnar om ett större tålamod i norra London jämfört med västra London.

Lampard fick lite överraskande chansen då Maurizio Sarri fick gå i juni 2019. Då hade Chelsea försatts i ett förbud att köpa in spelare. Så Lampard lyfte upp yngre spelare från de egna leden och gav dem ansvar. Stommen var redan bra även om olyckan Kepa redan då kostade många poäng med sitt målvaktsspel.

Sommaren 2020 var det sedan dags för den efterlängtade köpfesten. Havertz, Werner, Chilwell, Silva och Ziyech anlände på en sammanlagd prislapp på 230 miljoner euro. Thiago Silva kostade visserligen ingenting men med brassens cv och anseende är hans lön i Chelsea hiskelig.

Att det skulle ta fram till slutet av september att köpa loss målvakten Edouard Mendy från Rennes för en i sammanhanget obefintlig summa på 24 miljoner euro, var det märkliga. All statistik på Kepa förra säsongen visade tydligt att han inte var uppgiften mogen och att den övergångsumma på 80 miljoner euro Chelsea betalade för honom hade en nolla för mycket på slutet.

Av de fem mest namnstarka nyförvärven har Chilwell varit bra, Silva godkänd, Ziyech som vanligt skadebenägen, Werner med rejält darr på ribban godkänd och Havertz underkänd hela vägen.

Den sistnämnde har sett vilsen ut och landsmannen Werner har tappat det mesta efter en lovande inledning. Den tyska "superduon" har hittills mera sett ut som en Wartburg än den Porsche Chelsea räknade med.

Mest oroväckande för Lampard är hur spelet ser ut och att det inte utvecklats alls under hans tid. Och att spelarna inte verkar vilja ge allt.

Det kan beror på att Lampards budskap inte når fram eller på att han enkelt inte har ett tillräckligt konkret budskap. Eller ännu värre att spelarna inte vill lyssna på honom. Lampard är trots allt en novis som tränare och steget från spelare till tränare kan vara ruskigt långt.

Under rådande förutsättningar hade en rutinerad nallebjörn till assisterande tränare varit välkommen. Nu är det gamle spelkompisen, Jody Morris som assisterar. Också resten av teamet, Joe Edwards, Eddie Newton och Chris Jones, hör till det yngre, tämligen oprövade gardet.

Ingen drömtrupp då de kalla vindarna från Thamesen ökar i styrka.

Lampard har själv sagt att han behöver tid för att forma truppen och spelet. Nu har han fått ett och ett halvt år, ett halvt år med nuvarande trupp och tendenserna är långt ifrån positiva.

Hans status som klubbikon har gett och ger honom en viss immunitet men det är bara att ta en titt på listan av tränare de senaste 15 åren för att konstatera att Chelseas höjdare inte gjort sig kända för sin sentimentalitet.

Om, och det finns alltjämt ett stort om här, Lampard skulle få kicken skulle det givetvis gälla att hitta ett toppnamn som ersättare. Thomas Tuchel är arbetslös och är ett sådant. Skulle ändå inte vara överraskande om Chelsea och järnladyn luskat lite kring Leipzig och Julian Nagelsmann.

Jonas von Wendt Reporter

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning