Inger Støjberg lämnar Venstre efter riksrättsbeslut

Inger Støjberg lämnar sitt parti. Arkivbild. Bild: Mads Claus Rasmussen/TT-Ritzau

Danmarks tidigare invandringsminister Inger Støjberg lämnar sitt parti Venstre. Hon kommer att fortsätta som politisk vilde i folketinget.

– Det är väldigt tungt för mig, men det kan inte bli på något annat sätt, säger Inger Støjberg till Skive Folkeblad.

– I den tid som jag befinner mig i så är partilös det bästa alternativet för mig att fortsätta kämpa för de värden som jag står för.

Folketinget röstade tidigare i veckan ja till riksrättsåtal mot Støjberg, som i februari 2016 gav en olaglig instruktion om att skilja asylsökande par åt, där den ena parten var minderårig.

– De som kommer hit måste ta till sig vårt sätt att leva och hela uppsättningen av värderingar. Det finns en samlingskraft i det danska samhället som måste bevaras intakt. Med det följer tanken att vi inte kan ta emot fler än att vi kan bevara samhället så som vi känner det i dag, sade Støjberg i en stor intervju för HBL 2018.

Støjberg motiverar åtstramningarna med att alltför många av dem som redan befinner sig i Danmark inte försörjer sig själva, särskilt inte kvinnorna.

– De som kommer hit för att leva här måste förstå att de har kommit till ett land där män och kvinnor är lika mycket värda, ett land där det råder yttrande- och religionsfrihet. Det finns väl inga danskar som tycker att vi ska införa sharialagstiftning eller att det ska vara präster eller imamer som avgör om man får skilja sig eller inte.

Støjberg har funderat över sin framtid i det borgerliga Venstre i över en månad. I mellandagarna tvingades hon bort från posten som vice ordförande i partiet sedan partiledaren Jakob Ellemann-Jensen meddelat att han tappat förtroendet för henne.

Läs också: Kontroversiell dansk minister i HBL-intervju: "Flyktingar ska återvända till sitt hemland så snart det råder fred i landet"

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning