Stockmann valde tysk styrelseordförande – de röststarka aktierna försvinner

Stockmann får flera nya styrelsemedlemmar. Bild: Kristoffer Åberg

Stockmanns tidigare styrelseordförande Lauri Ratia meddelade tidigare att han inte ställer upp för omval. In kommer i stället den tyska konsulten Roland Neuwald.

Varuhuskedjan Stockmann möblerar om i styrelsen. Onsdagens bolagsstämma beslöt att tillsätta tyske Roland Neuwald, brittiska Harriet Williams och finska Anne Kuittinen som nya styrelsemedlemmar. Beslutet gick enligt beredningen.

Neuwald, som arbetar som fristående privatkonsult inom handeln, tar över ordförandeklubban efter avgående Lauri Ratia. Neuwald har en bred erfarenhet inom detaljhandeln och har bland annat arbetat som vd för den tyska varuhuskedjan Galeria Kaufhof 2017–19.

Utöver Ratia har också styrelsemedlem Dag Wallgren tidigare meddelat att han inte står till förfogande för omval.

Industrirådet Lauri Ratia, med erfarenhet från Åbovarvet och Talvivaara, rekryterades för att få fart på den krisande varuhuskedjan för två år sedan. Under det första året såg den negativa trenden ut att brytas genom kvartalsvinster som slog förväntningarna, men under det andra tvingade coronapandemin ner bolaget på knä.

I fjol genomgick Stockmann en saneringsprocess som bland annat ledde till att varuhusfastigheten i Helsingfors lades ut till salu.

Röststarka aktier försvinner

Bolagsstämman tog också ställning till ett förslag om att slå ihop bolagets aktieserier. Det här är en del av bolagets saneringsprogram.

Tidigare har Stockmann haft två aktieserier: A-aktien med 10 röster och B-aktien med en röst. I fortsättningen kommer alla aktier att ge en röst på stämman.

Sammanslagningen görs genom en riktad emission där ägarna till A-aktierna får 1,1 B-aktie för varje A-aktie.

En sammanslagning av aktierna var på tapeten för fem år sedan, men röstades då ner av bolagsstämman. Förslaget kom den gången från tidigare storägaren Hartwall Capital och beskrevs av dåvarande styrelseordförande Kaj-Gustaf Bergh som ett försök att "kapa bolaget".

Vid tidpunkten var Bergh också vd för den näst största ägaren, Konstsamfundet. Numera är Konstsamfundet Stockmanns största ägare, efter att Hartwall Capital minskat sitt innehav i bolaget.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning