Stockmann på plus för första gången på två år

Stockmann får uppskov för fastighetsförsäljningen. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

För första gången på länge gör Stockmann ett plusresultat också om man inte räknar med kassakon Lindex. Samtidigt får bolaget uppskov för försäljningen av fastigheterna.

Stockmann reser sig långsamt efter pandemin, och koncernens tredje kvartalsrapport för i år visar upp klart gröna siffror. Omsättningen stiger med 12 procent, samtidigt som den justerade rörelsevinsten mer än fördubblas jämfört med fjolåret.

Ser man på de första nio månaderna i år jämfört med fjolårets första nio har rörelseresultatet ökat från 14 miljoner på minus till 30 miljoner på plus.

"Stockmannkoncernens tredje kvartal var mycket starkt. Till följd av den ökande vaccinationsgraden började kundvolymerna närma sig sundare nivåer under tredje kvartalet", säger vd Jari Latvanen i sin kommentar till rapporten.

I vanlig ordning härrör nästan hela vinsten från dotterbolaget Lindex, som gör sitt bästa kvartalsresultat någonsin med en vinst på 31,6 miljoner euro. Men Stockmanndivisionen klarar också av att göra ett positivt resultat, aningen över noll, för första gången sedan slutet av 2019.

Stockmann förutspår fortsatt osäkerhet inom detaljhandelsmarknaden under resten av året, men ser ändå positivt på bolagets framtidsutsikter. Förväntningen är att omsättningen ökar och att det justerade rörelseresultatet är klart positivt.

Rapporten fick aktien att sticka iväg uppåt, och en timme efter börsöppning hade kursen stigit med hela 10 procent.

Uppskov för fastighetsförsäljning

Stockmanndivisionen är fortfarande mitt i saneringsprocessen som inleddes vid årsskiftet. En del av programmet är att fastigheterna i Helsingfors, Tallinn och Riga ska säljas, och HBL skrev tidigare i veckan om att tiden kan vara på väg att rinna ut.

Enligt den ursprungliga tidtabellen skulle fastigheterna vara sålda senast den 31 december, med möjlighet till ett års uppskov.

Nu meddelar Stockmann att övervakaren har godkänt en förlängning av försäljningen till slutet av det första kvartalet 2022.

Tredje kvartalet 2021 (tredje kvartalet 2020 i parentes. Alla siffror i miljoner euro.

Omsättning: 237,8 (206,6)

Justerat rörelseresultat: 33,3 (16,5)

Resultat per aktie: 0,15 (0,04)

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning