Stockmann samarbetsförhandlar – 870 anställda berörs

Arkivbild på varuhuset i Helsingfors centrum. Bild: Catariina Salo/SPT

Varuhuskedjan är i skuldsanering det här årtiondet. Covid-19 förvärrade läget och nu blir det permitteringar.

- Samarbetsförhandlingar slutar aldrig komma som en överraskning, säger Petri Leskelä som är huvudförtroendeman vid Stockmann, med en egen bakgrund inom lager och logistik i huset.

Någonting mer än det pressmeddelande som har gått ut i offentligheten har inte han just nu. Varuhuskedjan Stockmann meddelade på torsdagen att koncernen inleder samarbetsförhandlingar. På grund av coronapandemin och den ekonomiska kris som pandemin orsakat har en hoppfull trend om att kunna vända det förlustdrabbade varuhuset knäckts. Antalet kunder har minskat markant och Stockmann försöker anpassa sin verksamhet.

Varslet och förhandlingarna kommer också två dagar efter att Helsingfors tingsrätt har slagit fast hur Stockmann genom ett åtta års saneringsprogram ska göra upp med skulder på totalt 742 miljoner euro.

Som utredare i skuldsaneringen fungerar sedan tio månader tillbaka advokaten Jyrki Tähtinen. Bland annat kommer kedjans krona, varuhusbyggnaden vid Mannerheimvägen-Alexandersgatan att säljas, liksom också Stockmanns fastigheter i Tallinn och Riga.

Från fackets sida vill Petri Leskelä inte kommentera om samarbetsförhandlingarna framför allt kommer att drabba personer med uppgifter i anslutning till fastigheten.

– Jag ska inte kommentera programmet för hur saneringen genomförs, säger han.

Samarbetsförhandlingarna inleds den 16 februari och uppskattas pågå i två veckor. I en personal som vid årsskiftet omfattade omkring 1 100 personer omfattas 870 nu av förhandlingarna. Bland annat aviseras att samtliga anställda kan komma att permitteras i upp till 90 dagar. Sparåtgärderna ska sänka personalkostnaderna med uppskattningsvis tre miljoner euro under 2021.

Samarbetsförhandlingarna gäller inte Stockmanns kundtjänst, enligt Leskelä en relativt liten enhet inom företaget. De kommer inte heller att påverka bolagets nätbutik.

Under det gångna året har en del av personalen enligt uppgifter i medier till och med varit bekväma med att vara permitterade för viruslägets skull.

– Men det var i fjol våras när coronaviruset var nytt och okänt. Nu är tonen nog en annan, säger Petri Leskelä.

Majoriteten av de fackanslutna anställda vid Stockmann hör till servicefacket Pam.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning