Stockmann går fortfarande back trots växande e-handel

Stockmann går alltjämt back. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Stockmanns e-handel växer, men inte tillräckligt för att kompensera för att allt färre handlar i varuhusen.

Den krisande varuhuskedjan Stockmann redovisar ett minusresultat också det här kvartalet. Förlusten är dock lite mindre än under fjolårets jämförelseperiod.

Det trots att omsättningen är lägre än i fjol.

Dessutom är resultatet lite bättre än analytikernas genomsnittsprognos, skriver Kauppalehti. Genomsnittet som tagits fram av Factset bestod av bara två analytikers estimat.

Vd Jari Latvanen är nöjd med att förlusten krymper, med tanke på omständigheterna. Han ger coronarestriktionerna skulden för att omsättningen minskade.

"Kostnadsnedskärningarna och näthandelns starka tillväxt kompenserade för den utmanande situationen. Stockmanndivisionens nätförsäljning förbättrades avsevärt, och kampanjen Galna Dagar i mars gick bättre än i fjol", säger Latvanen i en kommentar.

Stockmanns nätförsäljning ökade med 52,7 procent och stod i och med det för en dryg fjärdedel av varuhuskedjans omsättning.

Det är ändå inte Stockmann-varuhusens förtjänst att förlusten krymper, utan Lindexkedjans. Precis som tidigare år är Lindex koncernens största intäktskälla med en andel på två tredjedelar av hela omsättningen.

"Försäljningen av varuhusen fortskrider"

Under perioden har Stockmanns saneringsprogram godkändes. Som en del av programmet har hyresavtalen omförhandlats, vilket har sänkt leasingskulderna och stärkt kassasituationen.

En annan åtgärd som ingår i saneringsprogrammet är att sälja varuhusfastigheterna i Helsingfors, Riga och Tallinn för att hyra in sig i dem.

Processen fortsätter enligt plan, säger vd Latvanen under bolagets presskonferens, utan att gå in på vad det innebär i större detalj.

Stockmann fick också en ny styrelseordförande under årets första tre månaderna, då Lauri Ratia klev av från posten. Den nya styrelseordföranden Roland Neuwald kommer från Tyskland där han bland annat har arbetat som vd för en tysk varuhuskedja.

Utsikterna för resten av året är fortfarande osäkra. Stockmann publicerar en ny resultatprognos när läget klarnar.

Aktien sjönk

Efter kvartalsrapporteringen föll Stockmanns aktie med drygt 1,7 procent i den inledande handeln på Helsingforsbörsen.

Sedan bottennivåerna kring 0,70 euro förra våren har värdet på aktien klättrat stadigt. Trots fredagens kurstapp är aktien fortfarande värd mer än dubbelt så mycket som för ett år sedan.

Första kvartalet 2021 (första kvartalet 2020 i parentes)

Omsättning: 155,7 (168,4)

Justerat rörelseresultat: -21,1 (-26,7)

Kassaflöde: -16,9 (-22,4)

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning