Stockmann-direktör om säljplanerna av Bokhuset: Vi vill klara av att bygga framtiden i en föränderlig värld

Bokhuset ritades av Alvar Aalto med en interiör i vit marmor. Bild: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Stockmann vill få loss pengar och meddelar att bolaget planerar sälja Bokhuset i Helsingfors centrum till högst bjudande. Fastigheten är sedan årsskiftet klassificerad som en investeringsfastighet.

Genast efter att S-gruppen vid årsskiftet tog över Stockmanns tidigare livsmedelsavdelning Delikatessen, går varuhuset ut med beskedet att man har planer på att sälja det anrika Bokhuset i hörnet av Centralgatan och Norra esplanaden. Bokhuset är ritat av Alvar Aalto.

Eftersom Stockmann inte längre idkar affärsverksamhet i fastigheten klassas Bokhuset från och med årsskiftet som en investeringsfastighet i bolagets balansräkning.

Bokhuset har en uthyrningsbar totalyta på 8 861 kvadratmeter, och fastighetens största hyresgäster är Bonnier Books, HOK-Elanto, Isku Invest och Technopolis. Dessutom verkar flera övriga affärs- och kontorshyresgäster i byggnaden.

Fastighetsdirektör Björn Teir motiverar beslutet med att värdet på fastigheter i Helsingfors centrum ligger på en historiskt hög nivå.

– För att det inte ska gräma oss i efterskott tycker vi det är klokt att utreda en försäljning nu då prisnivån är vad den är. I och med att marknadsvärdet på fastigheter av det här slaget är historiskt högt, blir direktavkastningen på fastigheten ganska låg, säger Teir.

Det slutliga beslutet att sälja fastigheten fattas senare och är beroende av de bud som läggs fram.

– Vi är inte intresserade av någon reaförsäljning och vill ha ett bra pris innan vi avgör saken.

Björn Teir säger att faktumet att fastigheten är ritad av Alvar Aalto gör byggnaden extra värdefull.

– Vi tror att internationella placerare tilltalas av det centrala läget och Alvar Aalto.

Kan inbringa 100 miljoner

Stockmann vill inte gå ut med någon prislapp på fastigheten. Bolaget värderar sin totala fastighetsmassa på 144 000 kvadratmeter till 950 miljoner euro. Där ingår till exempel köpcentret Nevsky Centre i S:t Petersburg som också är till salu.

Fastighetskonsulter uppskattar att Stockmann kunde få loss 100 miljoner euro genom att sälja byggnaden.

I november meddelade Stockmann att man hade kommit överens med sex banker om nya lån på 650 miljoner euro som skulle ersätta tidigare lån. Av det nya lånet förfaller 150 miljoner euro i mars i år och resten senast i januari 2021.

Som säkerhet för det nya lånet skulle Stockmann pantsätta vissa aktier och inteckna centrumvaruhuset i Helsingfors och Bokhuset.

Fastighetsdirektör Björn Teir, vad säger du till de Stockmannkunder som är sorgsna över att bolaget än en gång kapar delar av det som en gång var Stockmann?

– Jag tror inte att det är så starka emotioner i fastighetsägande i sig. Det här handlar om en fastighet där Stockmann inte längre bedriver affärsverksamhet. Det vi nu gör och har gjort är ägnat att försöka stärka Stockmann. Under bolagets 155-åriga historia har varuhuset gått igenom många förändringar. Det vi försöker göra är att klara av att bygga framtiden i en väldigt föränderlig värld, säger Björn Teir.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning