Stockholms landmärke Globen byter namn till Avicii Arena

Stockholm Lives vd Andreas Sand och Tim Berglings pappa Klas Bergling framför Avicii Arena. Bild: Pontus Lundahl/TT

Globen i Stockholm byter namn. Det kända landmärket heter nu Avicii Arena. På så vis vill man hedra världsstjärnan Tim "Avicii" Berglings minne och stötta arbetet mot självmord och psykisk ohälsa.

Fram till i går gick den klotrunda byggnaden i södra Stockholm officiellt under namnet Ericsson Globe. Men nu är det Avicii Arena som gäller.

Bakom initiativet står Stockholm Live, företaget som driver arenan, och Tim Bergling Foundation – den stiftelse som arbetar för att motverka självmord och psykisk ohälsa bland barn och unga som startades efter Tim Berglings död. Han var dj, musiker och musikproducent.

– Vi kände oss väldigt hedrade över att få frågan, och så tycker vi att det är en unik möjlighet för Tim Bergling Foundation att lyfta frågan och att nå ut med den, säger pappan Klas Bergling.

"Hade blivit väldigt stolt"

Idén föddes hos Stockholm Live i samband med den hyllningskonsert till Avicii som ägde rum i Globen i december 2019. Inom företaget hade man då redan fört diskussioner om att engagera sig i en samhällsfråga, berättar vd:n Andreas Sand.

– Vi kom i kontakt med stiftelsen och där föll pusselbitarna på plats. Vi tog kontakt och presenterade en tanke om att använda en av landets mest kända byggnader som en megafon och symbol för den här frågan, säger han.

Globen var en viktig plats i Aviciis karriär. Våren 2012, kort efter det att han hade fått sitt stora genombrott, sålde den då 22-årige artisten ut arenan två gånger. Spelningarna betydde mycket för honom, berättar Klas Bergling.

– Jag var och såg båda hans konserter där och de var väldigt bra. Jag tror att han hade blivit väldigt stolt om han fått veta det här. Han hade varit stolt som en tupp, säger Bergling.

Avicii, bilden är från 2013. Bild: Amy Sussman

Initiativet är mer än ett namnbyte. Meningen är att arenan ska bli samlingsplats för olika aktiviteter för att motverka psykisk ohälsa bland unga, till exempel möten mellan makthavare, organisationer och sakkunniga. En stor musikgala ska dessutom äga rum i arenan den 5 december varje år.

– Det är ett långsiktigt projekt som vi ger oss in i. Vår vision är att avsluta varje år med den här galan och att under resten av året fylla arenan med aktiviteter som är kopplade till frågan, säger Andreas Sand.

I dag kallar de flesta arenan för Globen. Hur pass välanvänt blir det nya namnet i folkmun tror ni?

– Det är en arena med ett väldigt känt smeknamn och det får vi leva med. Men vi tror och hoppas att namnet Avicii Arena och dess budskap för att förebygga psykisk ohälsa kommer att tas emot bra av stockholmarna, svenskarna och internationellt.

Invigdes i Stockholm i februari 1989.

Första spadtaget togs 1986 sedan Bergs arkitektkontor vunnit en arkitekttävling med sitt förslag, som de kallade "Prins Bertil Arena".

Hette formellt Stockholm Globe Arena fram till 2009 då Ericsson köpte namnrättigheterna. Heter sedan 19 maj 2021 Avicii Arena.

Hyser idrottsarrangemang, konserter och specialevenemang. Bland artister som uppträtt där finns Lady Gaga, The Rolling Stones, Bruce Springsteen, Frank Sinatra och Avicii. Hårdrocksbandet Metallica har publikrekord med 17 303 åskådare.

Källa: SGA Fastigheter

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning