Stockholm testar ny metod för IS-återvändare

En bild som sägs visa en IS-kolonn i Syrien 2014, som distribuerats via nyhetsbyrån AP. Bild: TT-AP

Stockholm inleder ett särskilt samarbete med polis och åklagare för att hantera personer som återvänt från terrorgruppen IS. Det innebär att sekretessen ska brytas vid misstanke om vissa brott.

Stockholms stad har hittills identifierat 19 individer som återvänt från terrorgruppen IS och som kan misstänkas för krigsförbrytelser eller folkmord. Enligt Stockholms finansborgarråd Anna König Järlemyr hittas individerna exempelvis genom att socialtjänsten kommit i kontakt med dem och delgett det till Säkerhetspolisen så att den kan öppna upp en utredning. König Järlemyr (M) säger i Ekots lördagsintervju att det nya arbetssättet är unikt.

Kommunen kommer att bistå i utredningarna med bland annat informationsdelning om individer som kan misstänkas för krigsförbrytelser, folkmord eller brott mot mänskligheten för att stärka bevisningen så att personerna kan lagföras, enligt ett pressmeddelande från Moderaterna i Stockholms stad.

"Stockholms stad kommer därför att ge instruktion till socialförvaltningen om att sekretessbrytande verktyg alltid ska användas och information alltid ska delas till polisen vid misstanke om något av dessa tre brott", skriver Moderaterna.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning