Stjärtklappar? ¡Por supuesto!

Framgånsserien Velvet är Spaniens svar på Manhattandramat Mad Men, men tappningen är mer flamsig och sentimental.

Alla säsonger av Velvet finns på Netflix. Tredje säsongen finns på Arenan. Fjärde säsongen visas i Yle Teema från måndag till fredag kl. 16.00.

Vi lever i perioddramernas gyllene ålder. I synnerhet bjuds det på serier som utspelar sig i varuhus. Jag tänker på The Paradise (2012-2013), på Mr. Selfridge (2013-2016), och på Damernas paradis i Milano (2015-). De två första är brittiska produktioner medan den tredje är italiensk, och visas fortfarande på finsk tv.

Maktkonstellationerna i ett varuhus verkar ha något att bjuda på i alla fyra serier: en karismatisk och stilig varuhuschef ekiperad i tätt åtsittande kostym som (oftast) faller för den rosenkindade och talangfulla tjejen som jobbar längst ner i brödkedjan.

Likt en Don Draper ser vi det fiktiva varuhuset Galerias Velvets vd Alberto Márquez (Miguel Ángel Silvestre) luta sig tillbaka i kontorsstolen och smutta på whiskey eller röka en cigarett medan han försöker lösa kärleksproblem (sina egna och andras) eller varuhusets usla ekonomiska situation. Den som är uppmärksam känner igen megakändisen Silvestre från Narcos, där han spelade pengatvättaren Franklin Jurado.

Den ambitiösa sömmerskan Ana Ribera (Paula Echevarría) jobbar i det Madrid belägna varuhusets ateljé. Sällskap har hon av de underhållande systrarna Montesinos. Den pratsjuka men aningen präktiga Rita (Cecilia Freires) gnabbas med den äventyrliga och bitska Clara (Marta Hazas).

Seriens hjärta finns i ateljén. Seriens Cristina (Manuela Velasco), Bárbara (Amaia Salamanca) och Ana (Paula Echevarría) under en provning av en bröllopsklänning. Bild: Pressbild

Den manliga blicken är ständigt närvarande i form av kamerans tiltning uppifrån ned mot de kvinnliga skådespelarnas bakdelar när de avlägsnar sig ur rummet. Det tillsammans med återkommande inzoomingar av excessivt vickande rumpor känns tröttsamt. De evinnerliga högljudda stjärtklapparna följda av förtjust fnitter och pilska blickar på klapparen får en att sucka högt. I 50- och 60-talsserien Mad Men var åtminstone kvinnoföraktet en del av dramaturgin, men här tillför de skrattretande många upprepningarna inget.

Serien har också fällts också för dold reklam i en spansk domstol. Ingen kan undgå att märka att det dricks fasligt mycket cola av ett visst märke i Velvet.

En sak är säker, och det är att Velvet följer den spansktalande traditionen av såpoperor. Det är stora känslor, gråtande machokaraktärer och sötsliskig popmusik som dränker kärleksscenerna. Något vi nordiska tv-tittare inte precis är vana vid. Den som tittat på Netflix första egna spanska serie Cable girls (Las chicas del cable) som kom i fjol, känner igen de överdimensionerade känslorna och popmusiken som känns fullständigt malplacerad i 1920-talets miljö.

Men något drar mig tillbaka till Velvet (här finns hela fyra säsonger) trots allt. Och det är det kvinnliga perspektivet. Likt en Peggy Olson i Mad Men, vågar sömmerskan Ana kräva sin plats och avancerar till designer. Vi ser också VD:ns syster Patricia Márquez (Miriam Giovanelli) bli förnedrad gång på gång av sin bror som tror att hon inget kan. Hon är ju bara en bortskämd flicka. Men även hon reser sig.

I det fiktiga varuhuset Galerias Velvet bor de anställda i källarvåningen. Dagtid jobbar de på varuhuset, som säljer haute couture åt rika damer i Madrid. Längst till höger står ateljéföreståndaren Doña Blanca (Aitana Sánchez-Gijón de Angélis) och varuhusets föreståndare Don Emilio (José Sacristán). Bild: Pressbild

VD:ns fru, naiva Cristina Otegui (Manuela Velasco) sätter färg på serien. Först som shoppande hemmafru med en sprudlande närvaro i rutan till en bitter och sviken konspiratör som börjar jobba för första gången i sitt liv. Allt eftersom 50-talet med sina vida klockkjolar övergår till 60-talets raka klänningar får seriens kvinnor mer makt, men de måste kämpa hårt mot fördomarna. Den eviga ungkarlen och säljchefen Mateo Ruiz (Javier Rey) flinar när flickvännen vill ta körlektioner och lära sig bokföring. Javier Rey är för övrigt en av seriens mest säkra komiska talang.

Nämnas bör också Velvets neurotiska stjärndesigner Raul de la Riva (Asier Etxeandia). Den som väntar på att hans karaktär ska utvecklas får vänta ganska många säsonger, men till slut händer det som till slut börjar vara ganska uppenbart. Eftersom serien handlar om spansk haute couture får vi se många snyggt skurna dräkter och klänningar. En liten spoiler: varuhusdottern Patricias bröllopsklänning är läcker.

I Spanien har Velvet slagit tittarrekord. Så populär blev serien att den i fjol fick spinoffen Velvet Colección där serien utspelar sig i Barcelona. En ny säsong av spinoffen väntas komma i år.

Sofia Holmlund Reporter

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03