Stjärntränarna vill ändra bortamålsregeln

Manchester Uniteds Jose Mourinho hör till dem som vill avskaffa den femtio år gamla regeln. Bild: Lehtikuva/Oli Scarff

Bortamålsregeln anses vara förlegad.

Bortamålsregeln i Uefas turneringar borde tas bort.

I alla fall enligt de europeiska topptränarna.

Flera av de största fotbollstränarna i Europa vill förändra bortamålsregeln. Något de kom överens om vid ett årligt möte i schweiziska Nyon, där bland annat Massimiliano Allegri (Juventus), José Mourinho (Manchester United) och Julen Lopetegui (Real Madrid) deltog.

Regeln har funnits sedan 1965 och används bland annat i Champions League. Den går ut på att det lag som har gjort flest bortamål vid oavgjort resultat efter två matcher, går vidare till nästa omgång.

– Tränarna tycker inte att det är lika svårt att göra mål på bortaplan som förr i tiden. Därför tycker de att regeln ska ses över och det är det vi kommer att göra, säger Uefas vice generalsekretare Giorgio Marchetti.

– De anser att situationen i fotbollen har förändrats, och att vikten av bortamål inte är samma som för många år sedan då regeln introducerades, säger Marchetti.

Transferfönstret var en annan punkt som diskuterades. Enligt Marchetti vill tränarna att fler ska följa England och Italiens exempel, och stänga fönstret innan ligan drar i gång.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03