Stjärntät norsk trupp till VM – siktar högt

Therese Johaug är Norges största stjärna. Bild: Henrik Montgomery/Lehtikuva

Norge har släppt namnen gällande vilka som ska utmana om gulden på skid-VM i Oberstdorf.Och målet har man klart för sig.– Vi ska slåss om medaljer på alla distanser, och målet är att bli bästa nation i antal medaljer, säger landslagschefen Espen Bjervig till NRK.

Som väntat leds laget av Therese Johaug, 32, och Johannes Høsflot Klæbo, 24.

Vilka som ska åka vilka distanser har inte presenterats. Men extra intressant för svensk del blir vem av damerna som får den sista sträckan på stafetten.

Linn Svahn sa tidigare i en intervju med norska Dagbladet att hon gärna ser Therese Johaug på den distansen.

– Jag hoppas möta henne på sista sträckan i VM-stafetten, sa hon.

Noterbart i övrigt är att Martin Johnsrud Sundby finns med på VM. Anledningen är att han har en friplats efter att ha tagit guld i 15 kilometer klassiskt på VM i Seefeld 2019. 36-åringen, som kämpar med ryggproblem, är petad från Norges landslagstrupp den här säsongen.

Norge kommer även att ta ut en reserv på herrsidan. Den platsen fylls efter världscupen i Ulricehamn i helgen.

– En VM-uttagning i Norge är aldrig enkelt. Vi har så otroligt många duktiga utövare, men jag anser att det här är den starkaste truppen vi kan skicka, säger Espen Bjervig.

Herrar: Johannes Høsflot Klæbo, Erik Valnes, Pål Golberg, Håvard Solås Taugbøl, Emil Iversen, Sjur Røthe, Hans Christer Holund, Simen Hegstad Krüger, Harald Østberg Amundsen, Martin Løwstrøm Nyenget, Sivert Wiig.

Martin Johnsrud Sundby har en friplats tack vare sitt VM-guld från 2019.

Damer: Therese Johaug, Heidi Weng, Helene Marie Fossesholm, Tiril Udnes Weng, Lotta Udnes Weng, Maiken Caspersen Falla, Ane Appelkvist Stenseth, Anna Svendsen, Anne Kjersti Kalvå, Ragnhild Haga, Mathilde Myhrvold..

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning