Stjärnskottet Muhonen drömmer om skräll och OS-biljett

Oskari Muhonen fick en utmärkt start på året när världscupen avgjordes i Miami. Muhonen knep en andraplats i tufft sällskap. Bild: Pedro Martinez/Sailing Energy World/World Sailing

I fjol knep Finlands seglare två nationsplatser till OS i Tokyo. I år är målet att antalet tredubblas. Ett av OS-hoppen är unge Oskari Muhonen.

Finlands seglingslandslag fick en positiv start på tävlingsåret. De blåvita seglarna kammade hem fyra placeringar bland de åtta bästa i världscupregattan i Miami vid månadsskiftet januari-februari.

Bland de framgångsrika finländarna fanns etablerade namn som Kaarle Tapper, Tapio Nirkko och Monika Mikkola. Dessutom dök en blåvit skräll upp. 21-åringen Oskari Muhonen överraskade och kom tvåa i finnjolle.

Muhonen, juniorvärldsmästare (U23) från 2017, känner att han har vind i seglen efter pangstarten.

– Det känns kul att börja året med en lyckad tävling. Det är en helt annan sak att klara sig i seniorklassen. I Miami var bara några av de bästa seglarna borta, så nivån var väldigt hög. Det här bådar gott och det blir roligt att fortsätta träna, säger Muhonen.

Esboseglaren hade ett par lyckade träningsläger i Aten med sig till Miami, men fullträffen i säsongsdebuten var en överraskning. I fjol slutade han 44:e i VM.

– Småsaker avgjorde. Med en sämre start hade jag tappat placeringar. Men bra gick det, säger Muhonen med ett brett leende.

Tuff kamp om OS-platserna

I VM i fjol delades en stor del (ungefär fyrtio procent) av platserna till OS i Tokyo 2020 ut. Hittills har Finland två OS-platser – i Laser standard och i Laser radial.

I finnjolle är kampen om biljetterna stenhård i och med att flera av tätnationerna missade sina chanser i fjolårets VM.

Muhonen och landslagskollegan Tapio Nirkko har en tuff uppgift – och inbördes tävling – framför sig om de vill att Finlands färger syns i Tokyo.

I EM i maj har duon nästa chans att lyckas. Där står fyra nya OS-platser på spel.

– Om allt lyckas finns det en realistisk chans att ta nationsplatsen i EM, säger Muhonen.

Att det är två finländare som är ute efter platsen i finnjolle är både en bra och en dålig sak, menar Muhonen.

– Med tanke på nationsplatsen är det ju bra att det är två som försöker få den. Om den ena misslyckas kan den andra lyckas och ta en OS-plats. Det är givetvis lite tråkigt att tävla mot en landsman, men vi har en bra anda i laget.

21-åringen Oskari Muhonen är sugen på att säkra en finländsk nationsplats i finnjolle i maj. Bild: Pedro Martinez/Sailing Energy World/World Sailing

Programmet är spikat

Helheten kommer att avgöra när Muhonen och Nirkko rangordnas. 2019 väger tungt och även om någon av seglarna skulle säkra en nationsplats kan han inte vara bombsäker på en biljett till Tokyo.

– Om det är väldigt jämnt så avgörs allt först nästa år, säger Muhonen.

Men först måste åtminstone en finländare kamma hem jackpotten – helst redan i EM. Muhonen har redan spikat sin kalender fram till mitten av maj då EM-medaljer och OS-platser delas ut.

– Först blir det två läger i Palma de Mallorca där det tävlas i slutet av mars. I april är det världscuptävling i Genève. Efter det åker jag till Aten för att träna. Sedan är det dags för EM, säger Muhonen.

I sommar jagar Muhonen dessutom ett nytt JVM-guld.

De första nationsplatserna till OS 2020 delades ut i samband med VM 2018 i danska Århus. Där säkrade Finlands landslag två OS-biljetter: Kaarle Tapper i Laser standard samt Monika Mikkola och Tuula Tenkanen i Laser radial. Tenkanen och Mikkola slåss om representationsrätten.

Nästa chans att ta nationsplatser är i årets VM-tävlingar (i juli-december beroende på tävlingsklass). I finnjolle delas platser ut i EM i maj i stället för i VM.

De sista OS-platserna delas ut på våren 2020.

Tävlingsklasser i OS 2020: RS:X (damer och herrar), Laser radial (damer), Laser standard (herrar), finnjolle (damer och herrar), 470 (damer och herrar), 49er (herrar), 49erFX (damer), Nacra 17 (mixed).

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Är du vuxen och vill bli närvårdare? Studiestart i mars 2020! Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning