Stjärnor uppmanas visa mindre kropp

En sån här träningsbild lägger inte Therese Johaug ut på sociala medier. Bild: Kristoffer Øverli Andersen / NTB scanpix / SCANPIX

Inom norsk skidåkning finns en oro över vikthets och ökningen av ätstörningar. Därför uppmanar det norska skidförbundet landslagsstjärnorna att ta ansvar genom att tänka efter innan de visar upp sina kroppar på sociala medier.

– Vi har bett våra topputövare att göra ett medvetet val med tanke på att de är förebilder för en del yngre utövare, säger Brit Baldishol, utvecklingschef på det norska skidförbundet till SVT.

Baldishol menar att direktivet tillkommit för att undvika att ge unga skidåkare en felaktig bild av vad som krävs för att bli en elitåkare.

– Det är viktigt att våra åkare vet vad det är för skillnad mellan en ung skidåkare och en åkare på elitnivå som tävlat i många år. En utövare som varit aktiv i 20 år ska ha en kropp som är annorlunda än en 16-årings, säger hon.

Två av de största stjärnorna, Therese Johaug och Johannes Høsflot Klæbo, har blivit bättre på att välja bort för lättklädda bilder i sociala medier, enligt Baldishol.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning