Stjärnduon rasar över Fia:s planer

Sebastian Vettel och Lewis Hamilton ger inte mycket för Fia:s planer. Bild: Lehtikuva/Boris Horvat

Liberty Media, som äger formel 1 numera, funderar på ett lopp i Miami. Banan skulle delvis gå en pontonbro.

Lewis Hamilton och Sebastian Vettel tycker att det är dålig idé och retar sig på att förarna inte får vara med mer och bestämma.

– Fråga äntligen oss vad vi tycker, säger de.

– De ändrar ständigt reglerna och det hindrar utvecklingen. Som om en stor båt ändrar kursen 100 gånger från Europa till Amerika, säger Vettel.

– Vi borde vara med mer i diskussionerna och när man tar beslut. Fia och alla andra kan komma med förslag men sedan också prata med oss så att vi kan lägga fram våra synpunkter och så skulle vi hoppas att de tar oss på allvar.

– Förarna vet inte allt och har mycket liten aning om tekniken i bilarna. Men vi vet hur det känns att kör dem.

Utan att säga det menar tysken att det vet inte stallchefer eller ingenjörer.

Anledningen till att stjärnduon sagt sin mening är att om det stämmer så kommer de nya aerodynamiska reglerna att göra bilarna 1,5 sekunder långsammare. En prognos som kommer från Fia och det var först i Barcelona som Vettel fick reda på det när han fick en fråga om det i en presskonferens.

– I den här sporten utvecklar vi oss ständigt rent tekniskt för att det skall bli mer spännande och fler omkörningar men sedan blir vi stoppade.

Enligt Hamilton är det sådant som kallas för brist på kommunikation. Duon tycker att det är ett förhållande som ändras hela tiden och alla är osäkra.

- Varför alltid slösa energi på bromsa in bilarna och att sälja det som ett patenmedel. I år har ju loppen varit spännande, mer spännande än på länge. Varför ändra på det, säger engelsmannen.

-Man skulle fråga oss vad som behövs för det skall bli fler omkörningar.

Finns ju ett gammalt talesätt i fotboll att man skall inte ändra ett vinnande lag och det stämmer också för formel 1 när det gäller regler.

Vettel kritiserar också den kurs som man slagit in på och som absolut inte är rak utan svänger hit och dit.

– 2009 ändrades aerodynamiken för att det skulle bli fler omkörningar. 2017 ändrades det igen för att bilarna skulle bli snabbare och mer spektakulära och svårare för föraren att kontrollera.

– Alla förare tackade och tyckte det var bra och nu vill de återigen göra bilarna långsammare.

Däckdiskussion

Kritiken gäller också däcken. I Barcelona gi– k diskussionen ganska häftig.

När föraren kommer in för att byta däck är de redan uppvärmda tack vare elektriska täcken men trots det och ett intensivt varv förblir de kalla och har knappast något grepp. Precis som ett däck med en hårdare blandning.

-I Monaco kommer vi att köra med kalla däck för vi kommer inte att få upp dem till rätt temperatur, säger Lewis med ironi.

Det är inte alla som håller med stjärnduon.

– Förarna har tillräckligt med med bestämmanderätt, tycker Paddy Lowe, som är Williams tekniska chef.

– Många av problemen är sådana som angår ingenjörerna. Vi vet vad förarna kan och inte kan.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning