Stjärnbacken tillbaka med besked – 1+2 poäng på ett dygn

Miro Heiskanen är tillbaka och i form. Bild: Markku Ulander

Miro Heiskanens första tjugofyra timmar efter comebacken kunde inte ha varit mycket bättre: två fullträffar, en assist och sex smakliga seriepoäng på Tapparas bekostnad.

HIFK-Tappara 4–3 (2–2, 1–0, 1–1)

– Kroppen är ganska full av mjölsyra men det känns bra. Det var kul att spela, säger HIFK:s stjärnback Miro Heiskanen som spelade sin första match på Nordenskiöldsgatan sedan luciadagen.

Heiskanen led av en skada under junior-VM omkring årsskiftet och hade vilat sedan dess. Men de första tjugofyra timmarna tillbaka i HIFK:s manskap gick som smort. I fredagskvällens rysare i Hakametsähallen gjorde 18-åringen rödtröjornas två första fullträffar. I veckoslutets andra 4–3-seger över Tappara spelade han fram till tvåmålsskytten Jarkko Malinens första mål.

En till som gjorde comeback efter ett långt skadeuppehåll var Joonas Rask som följde upp en tvåpoängskväll genom att stå för 1+2 poäng efter en stark, energisk prestation. Kapten Lennart Petrell hörde också till lagets tongivande spelare med sina fysiska tacklingar, ettriga försvarsspel och två assist.

– Hela laget spelade bra. Inget att anmärka. Helgens matcher var ganska liknande. Det var fart hela tiden och vi kom inte lätt undan. Bara att fortsätta så här så blir det bra, säger Heiskanen nöjt.

HIFK reste sig efter att ha legat under i första perioden efter två blixtmål av gästerna. Malinen utjämnade sex sekunder före den första periodpausen och HIFK nätade ytterligare två gånger innan Tappara orsakade skrämselhicka med sin ursinniga slutspurt i sista spelminuten. Men HIFK höll undan och känner redan vittringen på slutspelets hemmafavör.

Telefonsamtalet han väntade på

Under sin sjukfrånvaro fick Heiskanen också riktigt goda nyheter. En vanlig dag på hemmasoffan förändrades snabbt då Heiskanens telefon ringde. Det var landslagstränaren Lauri Marjamäki.

– Jag var hemma på soffan och tittade på teve. Jag kunde ana vad det handlar om då jag såg vem som ringer. Vi hade snackat om det (en eventuell OS-uttagning) tidigare så jag gissade att det handlar om det, säger Heiskanen leende.

Heiskanen är OS-truppens yngsta spelare tillsammans med jämnåriga Jokeritforwarden Eeli Tolvanen. Den 7 februari och avfärden mot det okända väntar han ivrigt på.

– Jag vet inte riktigt så mycket om Sydkorea, medger Heiskanen.

– Vi får se hurdan platsen är. Ishockey spelar man där så inte är det väl märkvärdigare än det? säger stjärnbacken som sannolikt missar tre ligaveckor och fyra matcher på grund av OS-turneringen.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03