Stjärnan i dödens stad: "Alltid dåliga nyheter"

Döden är ständigt närvarande i Bergamo. Bild: Piero Cruciatti/Lehtikuva

Coronaviruset har slagit hårt mot Italien.Vad gör människor som är beordrade att hålla sig inne – och hur håller sig fotbollsstjärnorna i form?– Det är väldigt svårt att tänka på fotboll just nu, säger Atalantas lagkapten Alejandro Gomez.

Den 32-årige argentinaren berättar att människorna i Bergamo, staden i norra Italien som drabbats hårdats av coronaviruset och som är hemstad för Atalanta, tar till alla slags ursäkter för att försöka undvika karantänen.

Invånarna tillåts gå ut för att handla eller gå till jobbet, eller rasta hunden för den delen, men Gomez menar att många bryter mot myndigheternas restriktioner.

"Ljuger om det"

Ensamträning utomhus är tillåtet om folk håller sig i omedelbar närhet av sitt hem.

– Folk är fortfarande ute på gatorna, säger Gomez till den argentinska tidningen Olé.

– Det finns de som sticker ut och springer, de som går till parken för att göra sit-ups, de som går ut med hunden i någon timme för att de är uttråkade där hemma eller de som ljuger om att de ska gå och handla.

– Jag är inte ute och springer, även om jag är idrottsman och det är mitt jobb.

Närmare 7 000 personer har dött i Italien på grund av coronaviruset, majoriteten i Lombardiet i norr, och smittan har upptäckts hos över 69 000 människor i Europas värst drabbade land. Den italienska högstaligan i fotboll, Serie A, är pausad sedan den 9 mars och ingen vet när den kan börja igen.

"Tog lätt på det"

De första fallen av viruset rapporterades i norra Italien samma vecka som Atalanta upplevde en av de bästa kvällarna i klubbens historia, då de slog gästande Valencia med 4–1 i den första åttondelsfinalen i Champions League. I efterhand har det stått klart att många Bergamobor smittades den februarikvällen.

– Runt 40 000 människor åkte till Milano för att se matchen. Andra såg den från sina hem, tillsammans med familjer eller i grupper på barer. Det står klart att den kvällen fick till följd att viruset spreds så drastiskt, sade Bergamos borgmästare Giorgio Gori tidigare i veckan.

I Atalanta har en spelare bekräftats vara smittad, målvakten Marco Sportiello, men Valencia har bekräftat att en tredjedel av truppen testats positivt efter bortamatchen i Italien.

– Jag tror att det fanns mycket felinformation i början och vi tog alla väldigt lätt på det. Vi trodde att det bara var ytterligare en influensa, ett virus som alla andra som kommer på vintern, så vi fortsatte att leva ett normalt liv, säger Alejandro Gomez.

– Häromdagen kom militären för att hämta lådorna med de döda och kremera dem någon annanstans eftersom det inte finns mer plats på kyrkogårdarna här. Det är otroligt. Varje morgon går jag upp för att titta på nyheterna och det är alltid dåliga nyheter.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning