Stjärnan hoppas på tredje gången gillt

Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Fiasko för två år sedan och ett nytt misslyckande i fjol.Nu är finländske forwardsstjärnan Eeli Tolvanen nära – men vågar inte ta ordet guld i sin mun ännu.– Vi har fortfarande finalen kvar och det kommer att bli tufft, sade han efter storsegern i JVM-semifinalen över Schweiz med 6–1.

Finland ställs mot USA, som besegrade Ryssland med 2–1, i finalen natten till söndag (03.00 svensk tid).

Det var för chansen att äntligen få spela final och ta det där guldet som Eeli Tolvanen kom till sitt tredje raka junior-VM.

Den 19-årige stjärnan har egentligen redan tagit steget in i seniorlivet. Förra säsongen spelade han både OS och stora VM och öste in poäng i båda turneringarna.

Han debuterade i våras i Nashville i NHL, men har inte lyckats ta en ordinarie plats i det stjärnspäckade laget och lånades ut från farmarlaget Milwaukee till Finlands JVM-lag.

"Ingen trodde på oss"

Tolvanen var med om både fiaskot för två år sedan då Finland som regerande mästare missade slutspel och tvingades spela kvalmatcher för att hålla sig kvar i A-gruppen och en tung kvartsfinalförlust mot Tjeckien i fjol.

Den här turneringen började inte heller bra – förlust både mot Sverige och USA i gruppspelet – men lagom till slutspelet har Finland varvat upp ordentligt.

– Det var en tuff start, ingen trodde på oss men vi har hållit ihop som grupp och hittat en väg att ta oss igenom det svåra. Nu är vi där vi ska, sade en nöjd Tolvanen.

Efter den dramatiska kvartsfinalsegern över Kanada gick Finland på knock mot Schweiz. Redan efter 7.43 ledde "Lejonen" med 4–0 och schweiziske målvakten Luca Hollenstein byttes ut. Han blev stor hjälte i skrällsegern mot Sverige i kvartsfinalen då han höll nollan och gjorde 41 räddningar.

Produktiv kedja

Förstakedjan med Aleksi Heponiemi (1 mål+3 assist), Rasmus Kupari (1+2) och lagkaptenen Aarne Talvitie (2 mål) svarade för sammanlagt fyra mål och nio poäng.

Att Tolvanen spelar i andrakedjan – även om han kompletterar ovanstående trio i powerplay – säger kanske en del om Finlands styrka. Tolvanen är fortfarande mållös i turneringen, svarade för en assist mot Schweiz och har fyra passningspoäng hittills.

USA besegrade Ryssland i en tajt match med 2–1 sedan laget gått upp i 2–0-ledning i början av andra perioden och sedan lyckats hålla undan.

Finland jagar sitt tredje JVM-guld sedan 2014 medan USA kan vinna sitt fjärde sedan 2010.

Bronsmatchen mellan Schweiz och Ryssland spelas i kväll klockan 22.00.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning