Stina Nilsson vill inte ha pappa med på OS

Medaljhopp. Svenskan Stina Nilsson togs i ett tidigt skede ut till OS av den svenska olympiska kommittén men medaljhoppet oroar sig nu för det spända läget kring Nordkorea.Bild: EPA/MAURI RATILAINEN

Den svenska skidstjärnan Stina Nilssons förberedelser inför OS är i full gång. Men Nordkoreas hot om kärnvapen gör att svenskan inte alls vill ha sin familj på plats – och hennes oro delas av många andra idrottare.

– Just nu är jag glad att det är en bit kvar innan det är dags att tävla där, säger Stina Nilsson.

Det svenska medaljhoppet på skidor syftar på OS i Sydkorea i februari, och tycker att hela situationen är både oroväckande och svår att uttala sig om, i en intervju för nyhetsbyrån TT.

Till Expressen säger Nilsson att hennes pappa vill resa till Sydkorea i februari för att se henne tävla, men att hon själv inte vill att pappan eller någon annan familjemedlem ska hoppa på ett flygplan.

– Jag känner att jag inte vill att han ska åka. Jag ser hellre att de är hemma och kollar på tv - för då vet jag var jag har dem.

Nilsson får medhåll av bland andra lagkamraten Anna Haag.

– Det jag hoppas är att det på något sätt löser sig där borta. Inte för OS skull, utan för alla som bor där. Vi ska dit och bara vara där i tre veckor – de ska leva där, säger Haag till Expressen och konstaterar att hon hoppas att OS ska ställas in om läget känns osäkert.

Det anser också den norska skidveteranen Marit Björgen, som inte alls ser det som säkert att det blir något OS på grund av den spända situationen kring Nordkorea.

– Jag är osäker på om det blir något OS. Om vi reser dit är situationen säkert stabil, annars tror jag inte att tävlingarna arrangeras, säger Björgen till norska NRK.

Ingen reservplan

Den internationella olympiska kommittén meddelade för ett par veckor sedan att det inte finns någon direkt reservplan för spelen i Pyeongchang.

– Det har säkert tagits upp i privata samtal och jag har läst att Sotji och München är intresserade. Men i nuläget tycker jag det är fel att utarbeta en plan-B, sade Gian Franco Kasper, som är styrelsemedlem i IOK och ordförande för det internationella skidförbundet.

För en knapp vecka sedan bedyrade ordförande för IOK, Thomas Bach, att det inte finns något som talar för att idrottare och publik inte kommer att vara trygga när det är dags för OS-invigningen den 9 februari.

– Det finns ingenting som tyder på att spänningarna mellan Nordkorea och vissa andra länder skulle vara ett hot mot säkerheten under spelen, sade Bach.

Här kan du läsa Marcus Lindqvists kolumn i HBL om problematiken kring att OS i Sydkorea.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00