Stina Nilsson får chansen i världscupen

Stina Nilsson. Arkivbild. Bild: Deubert/IBU

Trots bottennappet i helgen får Stina Nilsson chansen i världscupfinalen i skidskytte i Östersund. Det blir hennes världscupdebut i sin nya sport.– Det känns som ett viktigt nästa steg för henne, att tävla med de bästa i världen, säger landslagstränaren Johannes Lukas.

I den senaste IBU-cuptävlingen, i österrikiska Obertilliach, gjorde Nilsson sin näst sämsta internationella tävling som skidskytt. Hon bommade sju skott, sämst av de 120 startande, och slutade på 81:a plats – det sämsta resultatet sedan debutloppet i Arber i januari då hon blev 99:a.

– Jag gör en riktig skitdag på vallen egentligen, jag är inte så nöjd med det. Jag har sådana bottennapp i mig och i dag var en sådan dag, sade den förra längdstjärnan till TT efter loppet.

Trots "skitdagen" på skjutvallen tycker huvudtränaren Lukas att Nilsson är redo för större uppgifter.

– Hon har visat bra åkform i IBU-cupen och vi tror att hennes utveckling går åt rätt håll. Man ska inte bara ha fokus på en jättedålig tävling som hon gjort en gång. Hon har fortfarande mycket att lära sig. Den här världscupstarten kommer att hjälpa henne enormt mycket för framtiden, säger Lukas till TT.

Nilsson är redo

Nilsson gör sin första säsong som skidskytt. Lukas säger att hon själv tycker att hon är redo att möta världsstjärnorna i världscupen.

– Såklart, vi har diskuterat det med henne. Det spelar ingen roll för mig om hon blir först eller sist, jag vill att hon ser vad som krävs för att vara i världscupen och hur det är att träna och tävla med de bästa i världen. Vi kan få ut mycket att lära av och använda och utveckla till nästa år.

Säsongsavslutningen inleds med sprint på fredag. Sedan är det jaktstarter och masstarter i helgen.

2020

22 mars: Stina Nilsson, OS- och VM-guldmedaljör i längdåkning, släpper chocknyheten att hon byter sport till skidskytte.

7 april: Får en av två utvecklingsplatser i skidskyttelandslagets A-trupp – trots att hon aldrig tävlat i sin nya sport. Sveriges olympiska kommitté är med och finansierar en satsning mot OS i Peking 2022.

14 november: Debuterar som skidskytt i den svenska säsongspremiären i Idre. Slutar elva efter två bom i liggande och en i stående.

21 december: Kommer trea i en observationstävling i Östersund och tas ut till säsongspremiären i IBU-cupen, nivån under världscupen.

2021

14 januari: Gör sin första internationella tävling och slutar 99:a i premiären i IBU-cupen i Arber.

14 februari: Imponerar när hon kör upp sig 14 placeringar och slutar åtta i jaktstarten i Osrblie - hennes hittills bästa internationella resultat.

13 mars: Kommer på 81:a plats i sprinten i Obertilliach efter sämst skytte i fältet - sju bom.

16 mars: Får en plats i Sveriges trupp till världscupavslutningen i Östersund.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning