Stillasittande kan ge kronisk smärta redan vid sex års ålder

Kroniska smärtor börjar utvecklas redan i sexårsåldern om man inte rör på sig tillräckligt. Bild: Mostphotos

Att motionera sällan och sitta för mycket påverkar kroppen negativt redan vid tidig ålder, visar ny forskning.

Olika smärttillstånd såsom huvudvärk är vanligare bland barn med dålig fysisk kondition, visar ny forskning av Östra Finlands universitet. För mycket skärmtid och att man sällan rör på sig kan också öka risken för kroniska smärttillstånd i vuxen ålder.

– Riskfaktorer kan vara överspända muskler efter ansträngning, ryggsmärtor, att man lätt blir andfådd eller ofta har huvudvärk, säger forskare Anu Vierola.

Studien gjordes för att fastställa när kroniska smärtor börjar utvecklas. Enligt resultatet sker det i 6–8-års ålder.

I undersökningen deltog 439 barn. Deras kondition, fysiska aktivitet och kroppsfett undersöktes samt hur dessa faktorer bidrar till olika kroppssmärtor.

Undersökningen visar att det är viktigt att förebygga utvecklingen av kroniska smärtor på ett tidigt stadium. Det gör man genom att röra på sig på fritiden och exempelvis ha pausgympa under längre stillasittande perioder.

Men hur mycket ska man röra på sig för att förebygga smärtor orsakade av passiv aktivitet?

– Man behöver inte träna hårt eller utöva en sport, bara man rör på sig dagligen. Till exempel räcker det att hoppa på trampolinen regelbundet som motion för ett barn, säger Vierola.

Forskningen har utförts på den biomedicinska fakulteten vid Östra Finlands universitet.

Du kan läsa mer (på finska) här.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning