Stig Skogberg var med då Lyndon B. Johnson besökte Helsingfors

Stig Skogberg och hans arbetskamrater fick i uppdrag att transportera den amerikanske vicepresidentens packning då denne besökte Helsingfors 1963.

USA:s dåvarande vicepresident Lyndon B. Johnson besökte Finland i september 1963. Besöket skedde efter det förbudsavtal för kärnvapentest som gjordes upp mellan USA och Sovjetunionen efter Kubakrisen.

Stig Skogberg jobbade på speditionsföretaget Internationella Transport vid tiden för statsbesöket. Skogberg och några av hans arbetskamrater, alla i 20 till 23 års ålder, fick ett ovanligt uppdrag. De skulle frakta packning från vicepresidentens flygplan till den amerikanska ambassaden och hotellet Marski.

– I packningen ingick allt från bestick till toalettpapper. Allt skulle vara amerikanskt, berättar Skogberg.

Efter att de hade lastat packningen bestämde de sig för att kika in i planet.

– För oss fattiga barn från landsbygden var detta otroligt speciellt.

Skogberg minns de röda sammetssätena i planet tydligt. Han och hans arbetskamrater lyckades ta sig ända till mitten av planet innan de blev utkörda.

Stig Skogberg hamnade på bild i Hufvudstadsbladet då han gick för att se Lyndon B. Johnsons kortege. Bild: Karl Vilhjálmsson

När de skulle frakta packningen till hotell Marski stötte de på problem. Avlämningsplatsen var inte egentligen tillgänglig för lastbilar, men de bestämde sig för att avlämna packningen där ändå. Då de hade lämnat av packningen och skulle ta sig vidare fastnade lastbilen i taket på tunneln.

– Vi måste släppa ut luft ur bildäcken för att ta oss ut, berättar Skogberg.

Följande dag skulle Johnson färdas i en kortege längs Alexandersgatan med start från Presidentens slott. Skogberg och hans arbetskamrater hade fått i uppgift att köra en filmkamera i kortegen, men då de kom fram till slottet möttes de av poliser.

Det hade uppstått oklarheter, och trots att poliserna till slut övertygades om att Skogberg och hans kolleger inte hade gjort något fel, blev de befriade från sitt uppdrag. De bestämde sig därefter för att följa med kortegen från publikplats i stället.

– Det var massvis med människor i rörelse. Polisen försökte hålla koll på situationen, men de lyckades inte, och folk tog sig nära vicepresidenten.

Skogberg själv befann sig som närmast bara fyra till fem meter från Johnson.

Bara några månader senare skulle Johnson sväras in som USA:s president efter mordet på John F. Kennedy.

Denna gång kommer Skogberg inte att försöka få en skymt av Donald Trump.

– Jag skulle inte kunna vara mindre intresserad av att se honom, säger Skogberg.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33