Stig in i "konservburken"!

TRAMPA PÅ. Trampcykeln som styr kameran sunt viken är lätt att trampa. Samtidigt kan man lapa sol. Bild: Cata Portin

Ute i Lappviken i Helsingfors flyter en jättelik plåtburk. Inuti den ser världen ut som ingen annanstans.

Det mobila konstverket Kinobox Obscura har simmat omkring i Lappviken redan i ett par veckor men eftersom det inte gör särskilt mycket väsen av sig är det knappt någon som känner till det.

Plirar man riktigt ingående på lådan från stranden en stund, så dyker sannolikt ändå en av skaparna fram ur sitt uppfinnargarage bakom träden. Det är så vi träffar konstnärerna Risto Puurunen och Tuomo Vuoteenoma. Tillsammans med Juho Pöysti och Mika Palonen har de byggt både detta flytande "flaggskepp" och flera andra fyndiga jättekameror.

– Den första camera obscuran gjorde vi för några år sedan inför filmfestivalen i Sodankylä. Den byggdes av gamla filmlådor som ett slags hyllning till den gamla filmindustrin. Sen tog det fart, berättar Vuoteenoma.

Det blev bland annat en cyklingsbar kamera som också finns i Lappviken för tillfället. Instruktionerna är simpla – sätt dig i plåtlådan och låt dig cyklas runt i en värld där en levande film av omvärlden spelas upp i 3D, upp och ned på en skärm framför dig. Vi kan inte sluta fnissa.

TRAMPA PÅ. Trampcykeln som styr kameran sunt viken är lätt att trampa. Samtidigt kan man lapa sol. Bild: Cata Portin

Upp och ned-Mexico

Kinobox-konstnärerna har också turnerat i världen. För två år sedan besökte de en konstfestival i Mexico City men tyvärr hann de aldrig bli klara med sitt kamerabygge till själva utställningen så mexikanerna fick njuta av konstverket med en liten fördröjning.

Att bygga en kamera är nämligen en rätt krävande process, och det är tydligt att konstnärskollektivet Kinobox tar sig an uppgiften med största allvar. När vi ror ut till mackapären i Lappviken ser vi genast att plåtlådan är allt annat än ett slarvbygge. Farkosten känns stabil och välgjord och man har satsat på detaljerna. Själva linsen är till exempel byggd av musikern Kimmo Pohjonens gamla dragspel.

– Några rent tekniska missar finns det kanske. Som att jag hade glömt hur ett roder fungerar när jag byggde det. Men i övrigt är hon i prima skick, säger Puurunen och skrattar.

OVERKLIG VERKLIGHET. Ibland känns världen upp och ned, men sällan är upplevelsen så gemytlig som inuti det flytande konstverket Kinobox Obscura. Konstnärerna Risto Puurunen och Tuomo Vuoteenoma förevisar. Bild: Cata Portin

Bada i himlen

Idén är lika enkel som genialisk. Man kliver in i lådan, bänkar sig i en bekväm biostol och sätter ett par 3D-glasögon på näsan. Genom ett hål i väggen kommer ljuset in och projicerar en rörlig bild av världen utanför på en skärm – upp och ned. Upplevelsen är både vacker och absurd, med en himmel som skvalpar och ett hav med små moln.

Ännu häftigare blir det när "kaptenerna" börjar trampa runt sitt konstverk i viken. Omgivna av ett gemytligt kluckande ser vi hur strandlinjen vänder sig och människor, bilar och traktorer rör sig i maklig takt vid promenadstråket på land.

– Det bästa är när någon tar sig ett dopp från kameraflotten. Det ser alldeles tokigt ut när någon simmar i det som hjärnan uppfattar som himlavalvet, säger Vuoteenoma.

PÅ VÄG. Efter en kort färd i roddbåt når vi stans största (och sannolikt världens enda flytande) kamera. Bild: Cata Portin

Konstverket kommer att finnas i Lappviken ännu ett par veckor innan det ger sig ut på en turné i Europa. Till hösten återvänder det till Lappviken. Då hoppas konstnärerna på att viken ska ha fått ett konsttillskott – Navalon.

– Vi hörde att mininationen blivit vräkt från Djurgårdsviken. Det är ytterst tråkigt och vi hoppas naturligtvis att Navalon får en ny boplats här. Det skulle bli en vik för flytande konstverk – vad kan väl vara bättre än det? säger Vuoteenoma.

STILIGT BYGGE. Arkitekturen påminner lite om en polaroidkamera. Bild: Cata Portin

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning