Stiftelsefiffel och mygel

Bild: HBL-arkiv/Lina Enlund

Förvaltare av stiftelser, fonder och föreningar måste fortsatt granskas. De kan säga sig ha agerat i god tro, men de fall som nu har avslöjats visar att det är fråga om annat.

En stiftelse utgörs av en förmögenhet som vanligtvis sköts av en styrelse som förverkligar de nyttiga syften som stiftaren bestämt. Ifråga om Trygwe och Hjördis Nymans stiftelse gick det inte riktigt som planerat. Förmögenheten har fördelats, men inte på det sätt makarna hade tänkt sig.

HBL har i åratal redogjort för stiftelsens skeva kostnadsfördelning, där den tänkta utdelningen för allmännyttiga ändamål bara utgjort en bråkdel i jämförelse med omkostnaderna för en utdragen rättsprocess och driften av stiftelsens gård.

Nu har Patent- och registerstyrelsen som övervakar stiftelser äntligen medgett att styrelsen har brutit mot stiftelselagen och stiftelsens stadgar och kräver nu att styrelsen avgår (HBL 1.3).

Vi har också några andra färska fall där rätten och moralen har återupprättats efter mediernas insatser.

Den tidigare verksamhetsledaren för Bensows barnhemsstiftelse dömdes i höstas för grovt skattebedrägeri, grovt bokföringsbrott och missbruk av förtroendeställning.

Alldeles nyligen backade för sin del Svenska folkskolans vänner beträffande vd:s tilltänkta lyxtjänstebostad. Inget olagligt hade begåtts här, men SFV erkände att omdömet hade brustit.

Förvaltare av stiftelser, fonder och allmännyttiga föreningar kan förblindas av makt och gränsen mellan stiftelsens och den egna ekonomin och egendomen suddas ut.

Strålkastarljuset bör fortsättningsvis hållas riktat på organisationer som de här. Även om de inifrån kanske kan upplevas som stängda rum ska de hållas öppna. Annars kanske de möbleras om till oigenkännlighet. Eller töms helt.

Bakom alla avslöjanden finns ett gediget, envist och långsiktigt journalistiskt arbete. Övervakande myndigheter kan naturligtvis inte förutsättas upptäcka allt mygel och all brottslig förvaltning men det finns skäl att skärpa blicken mot den här typen av organisationer och reagera snabbare då oegentligheter uppdagas av medierna.

Tommy Westerlund Ledarskribent

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning