Stiftelse ska integrera och övervaka muslimer i Frankrike

Kritiskt hoppfull. Karim, 33, följer intensivt med debatten om Islam och lanseringen av stiftelsen Fransk islam. Bild: Johan Tollgert

Med den nya stiftelsen Fransk islam hoppas den franska regeringen bättre kunna integrera muslimer, men också övervaka misstänkta religiösa kretsar.

Sedan attentatsvågen i Frankrike har socialistregeringen påskyndat lanseringen av stiftelsen Fransk islam som planerats i flera år.

När den nu startat har en livlig debatt väckts. Många ställer sig frågan om stiftelsen verkligen kommer att innebära den hjälp som miljoner muslimer i landet behöver, i och med att verkställandet skett ett par år tidigare än beräknat.

– Det är bra att det gått snabbt. Det känns brådskande – landet behöver bli av med sådana som undergräver religionen utifrån och inifrån. Det är främst den hjälpen vi behöver i ett kritiskt läge som detta, efter alla attentaten, säger 33-årige Karim som föredrar att inte uppge sitt efternamn.

Karim är av algeriskt ursprung och gift med en tunisiska. Paret har två barn.

Enligt tidningen Le Monde har antalet rasistiska aktioner mot muslimer ökat i Frankrike med hela 223 procent under 2015. Därför blir en av stiftelsens främsta uppgifter också att bekämpa rasismen.

– Först och främst gäller det att bryta en ful vana som förekommer i många kretsar och det är att tala om "vi" fransmän och "dom" muslimerna. Det separerar snarare än enar invånarna i Frankrike, säger stiftelsens chef 77-årige Jean-Pierre Chevènement, tidigare försvars-, inrikes- och utbildningsminister.

Marwann Muhammad, chef på Institutet för Islamofobi (CCIF) i Paris tror dock inte att Fransk islam kommer att kunna minska rasismen mot muslimer i landet.

– Även fortsättningsvis kommer nog många att se oss som skyldiga till mycket ont i det franska samhället, säger han till HBL.

Stiftelsen ska också sköta finansieringen av landets moskéer. Till sitt förfogande kommer stiftelsen att ha mellan fem och sex miljoner euro i offentliga och privata medel.

– En extra skatt på halalslaktad mat kan komma att finansiera verksamheten, berättar Chevènement för fransk media.

Flera moskéer behövs

Karim som arbetar inom handikappvården i en förort till Paris, följer passionerat med debatten gällande islam.

Även om han i likhet med en tredjedel av Frankrikes muslimer aldrig besöker moskén, understryker han betydelsen för varje människa att kunna utöva sin religion.

– Jag vet att det behövs fler moskéer. I dag är de för få, säger Karim när vi träffas på en fotbollsplan i Parisförorten Créteil där han just ska spela fotboll.

Enligt en färsk undersökning av tankesmedjan Institut Montaigne lever mellan tre och fyra miljoner muslimer i Frankrike. Men dagens cirka 2 500 böneställen räcker inte.

På stiftelsen Fransk islam intygar man att man ska se till att öka antalet moskéer i landet.

– Vi missionerar inte för religionen, men antalet moskéer ska ökas, säger stiftelsens chef Jean-Pierre Chevènement.

Samtidigt understryker han att Fransk islam ska baseras på den franska republikens värdegrund.

– Här är det inte bara fråga om jämlikhet, broderskap och frihet. Även det konfessionslösa samhället är viktigt och ska givetvis prägla hela stiftelsens arbete, betonar han.

Redan 1905 röstades skilsmässan mellan stat och kyrka igenom i Frankrike, som ett försvar mot den då mäktiga katolska kyrkan.

– Givetvis är det viktigt med ett konfessionslöst samhälle. Däremot behövs gränserna möbleras om. I dag är det tillåtet att vara nästan naken och komma klädd i stringtrosor på badstranden, medan burkini är förbjudet, säger Karim som tycker det är konstigt.

– Antingen är båda klädesplaggen tillåtna, eller också bör båda förbjudas, tycker han.

I Fransk islam ska även regler slås fast för hur utbildningen av blivande imamer ska gå till.

– En majoritet av dagens cirka 1 800 imamer har ingen teologisk utbildning, förklarar Rachid Benzine, forskare vid det Religiösa Observatoriet (Observatoire du Religieux Islamologue).

– Riktlinjerna ska nu utformas av stiftelsen tillsammans med vissa universitet och det känns som ett framsteg, tycker han.

Lättare övervaka

Inrikesminister Bernard Cazeneuve kungör samtidigt att det lättare ska gå att övervaka salafistiska kretsar. Enligt uppgifter i media utgör de ofta en täckmantel för terrorism, vilket givetvis hotar landets säkerhet.

– I dessa kretsar sprids ibland en ohälsosam ideologi som går ut på att röra upp konflikter och väcka farhågor, kommenterar han.

Även om både hopp och kritik väckts i och med lanseringen av stiftelsen, har valet av chefen Jean-Pierre Chevènement orsakat stor polemik då han själv inte är muslim.

– Jag är rädd för att Fransk islam kommer att styras av människor med en patriarkalisk och postkolonialistisk retorik, säger Marwann Muhammad, på CCIF.

Kvinnominister Laurence Rossignol instämmer i kritiken, men av andra skäl.

– Jag hade hellre sett att en kvinna skulle leda stiftelsen. Jag tror det hade tonat ned den ibland hätska debatten som råder om muslimer i Frankrike, menar hon.

Karims fotbollsmatch ska snart starta.

– Chevènement sägs vara en mycket bestämd man. Kanske är det just det som behövs i ett allvarligt läge som detta, säger han.

Frankrike är det land i Europa som hyser flest muslimer. De flesta kommer från Nordafrika. Exakt hur många som räknar sig till islam är okänt, då det enligt fransk lag är förbjudet att föra statistik över medborgarnas religion. I helgen presenterade tankesmedjan Montaigne informationen att det kan finnas mellan 3 och 4 miljoner muslimer i landet.

Flera attentat

Sedan januari 2015 har Frankrike blivit måltavla för flera attentat.

I januari 2015 tar sig förövarna in på satirtidningen Charlie Hebdo’s redaktion och skjuter ihjäl flera kända satirtecknare. Totalt dödas 12 personer och 11 skadas.

Ett par dagar senare inträffar ett gisslandrama i en judisk matbutik i östra Paris. Det slutar med ytterligare 5 döda.

I mitten av november 2015 sker samordnade attentat med skottlossningar och explosioner i Paris och förorten Saint-Denis. Ett gisslandrama utspelar sig på konsertpalatset Bataclan. 130 personer dödas och över 350 skadas.

På den franska nationaldagen den 14 juli 2016 använder gärningsmannen en lastbil och kör avsiktligt över människor på strandpromenaden i Nice. Över 80 personer omkommer och 200 skadas.

I en kyrka i Normandie dödas 2016 en präst av två islamister.

Halal

Halal innebär bland annat att kött är slaktat enligt islamiska regler. Innan slakt bedövas djuren enligt djurskyddslagar. När djuren avlivas vänds de mot Mecka under det att processen övervakas av en rättrogen muslim som ber en bön.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning