Steve Bannon planerar Europaturné – Halla-aho: Jag skulle gärna träffa honom

Donald Trumps tidigare chefsstrateg Steve Bannon. Bild: Lehtikuva/Don Emmert

Donald Trumps tidigare chefsstrateg Steve Bannon planerar en Europaturné och ska bland annat komma till Sverige för att träffa Sverigedemokraterna. Jussi Halla-aho har inte hört om turnén, men säger att han gärna skulle träffa Steve Bannon.

I en stort uppslagen intervju i Dagens Nyheter berättar Donald Trumps tidigare chefsstrateg Steve Bannon att han är på väg till Sverige och låter förstå att han planerar börja samarbeta med Sverigedemokraterna.

– Vi har studerat Sverigedemokraterna nära. Det ska de vara medvetna om.

– Jag ska tillbringa mycket tid i Europa i maj och under sommaren, åtminstone en vecka per månad, säger Bannon till Dagens Nyheter.

I intervjun berättar Bannon att han kommer för att lära sig saker och att Europa i många avseenden är ligger före USA, till exempel brexit-beslutet togs innan USA valde Trump till president.

– Den populistiska nationalistiska revolten mot etablissemanget har blivit en dominerande del av europeiskt politiskt liv, säger Bannon till DN.

Mattias Karlsson, gruppledare för Sverigedemokraterna i riksdagen, skriver i ett sms till SVT Nyheter att partiet inte har fått någon förfrågan från Steve Bannon.

HBL tog kontakt med Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho för att fråga om han har hört om Bannons turné och om Steve Bannon möjligtvis också ska komma till Finland.

– Jag har aldrig träffat Bannon och han har inte varit i kontakt med oss, så det finns inga planer, säger Halla-aho och fortsätter:

– Men jag är öppen för alla kontakter och jag skulle gärna träffa honom ifall han så önskar.

Precis som Bannon som enligt DN håller på och startar upp ett samarbete med Sverigedemokraterna, håller Jussi Halla-ahos Sannfinländare på och utökar samarbetet med sina likasinnade i Sverige. Under Timo Soinis tid samarbetade inte Sannfinländarna med SD eftersom Soini inte ville ha något att göra med partiet på grund av dess högerextrema rötter.

Halla-aho berättar att man i sommar väntar besök av Sverigedemokrater som ska komma till det politiska sommarevenemanget Finlandsarenan i Björneborg i juli.

Ska ni försöka locka Steve Bannon som dragplåster till Finlandsarenan?

– Jag tar inte några råd av HBL. Men visst är Bannon en mycket intressant person som helt klart gör vissa saker rätt. Han har skapat en framgångsrik nyhetstjänst och har spelat en betydande roll i Trumps presidentvalskampanj men också efteråt, säger Halla-aho och tillägger att han är av samma åsikt som Bannon i många frågor:

– I synnerhet Bannons inställning till mångkulturalism som samhällsmodell sammanfaller med min, säger Halla-aho.

I augusti i fjol fick Steve Bannon sparken av president Trump. Han återgick då till vara chef för den högerpopulistiska och kontroversiella sajten Breitbart, men lämnade sitt styrelseuppdrag i januari.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning