Sterner om Damkronorna: "Mycket de saknar"

Pia Sterner Bild: TT/Stina Stjernkvist

Damkronorna har inte imponerat i VM och riskerar att åka ur A-gruppen.Pia Sterner, en av pionjärerna inom svensk damhockey, ser ett systemfel.– Det är mycket som de saknar. De behöver förbättra skridskoåkningen och tekniken – knäcka hockeykoden, säger hon.

Pia Sterner, gift med Tre Kronor-legendaren Ulf Sterner, var under 1980-talet förbundskapten för Tysklands damlandslag. 64-åringen från Göteborg spred tidigt den mansdominerade sporten bland kvinnor.

Hon tycker att Damkronorna har hamnat på efterkälken i utvecklingen.

– Det behövs lite bättre krafttag: "vad måste vi göra för att få damhockeyn bättre för Sverige?". Sverige borde stå som klar tredjenation (bakom Kanada och USA), säger Sterner, tidigare Grengman, och fortsätter:

– Jag är helt säker, hundra procent, på att vi lätt skulle kunna slå Kanada. Kanske inte görlätt, men vi skulle kunna slå dem, men då måste man ha ett långsiktigt mål och veta vad man gör. Alla måste vara med på resan.

Under pågående VM i Esbo, Finland, är Damkronorna illa ute inför tisdagens gruppavslutning mot Japan.

Hoppas på VM-brons

– Det är mycket som de saknar. De behöver förbättra skridskoåkningen och tekniken – knäcka hockeykoden. Det behöver implementeras i klubbarna på ett helt annat sätt. Man ska inte kopiera herrhockeyn, säger Pia Sterner.

TT: Är det vad man försöker göra nu?

– Ja, det är alltid jämförelse. Men herrhockeyn är ett helt annat spel än vad du kan utveckla i damhockeyn.

TT: Hur går det för Sverige i VM?

– Jag hoppas de kommer tillbaka och kan knipa en bronsmedalj. Det skulle vara lyckan. Det skulle vara underbart för alla tjejer som kämpar. Damerna kämpar ju också, så gott de kan, utifrån sitt.

Vill spela med killarna

Sterner var nära att ta över som Damkronornas förbundskapten efter EM-bronset med Tyskland 1989. Men i stället valde Svenska ishockeyförbundet Lars G Karlsson.

I den kommande dokumentärserien "Hockeyns historia" i SVT är hon en av huvudpersonerna.

– Drömmen var att spela i NHL, att spela med herrarna. Men jag var 160 och behövde bli 185 (i centimeter). Det gick ju inte. Då tänkte jag: "då blir jag världens bästa tränare i stället".

Född: 21 augusti 1954 i Göteborg.

Bor: Karlstad.

Gör: Arbetar med utsatta grupper i samhället. Tidigare ishockeytränare och utbildad lärare.

Tidigare lag (urval): Hammarö HC, Frölunda, Modo, tyska damlandslaget, Frederikshamn (Danmark).

Största meriter: EM-brons med Tyskland 1989, serie- och distriktsmästerskapssegrar med flera pojklag.

Övrigt: Gift med Ulf Sterner. 78-åringen som ledde Tre Kronor till VM-guld 1962 och var en av de första proffssvenskarna i NHL.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning