"Sterilitet kan likställas med tortyr" - finsk translag lever inte upp till internationella mål

Sakris Kupila jobbar för transpersoners rättigheter. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

En grupp frivilligorganisationer överräckte på tisdagen en protestlista med 20 000 underskrifter till riksdagen. Protestlistan vill ha ändringar i den strikta translagen i Finland.

På plats i riksdagen fanns representanter för alla partier utom Kristdemokraterna, Blå framtid och Sannfinländarna.

– Jag upplever att responsen från riksdagsledamöterna var positiv och att det är viktigt att translagen finns med i nästa regeringsprogram. Det har snackats för länge. Nu skulle det vara dags att skrida till åtgärder, säger Sakris Kupila från Föreningen för sexuellt likaberättigande, Seta.

Lagstiftningen i Finland har i jämförelse med till exempel Norge och Danmark kommit på efterkälken. Finland är det enda landet i Norden som kräver sterilitet för juridisk könskorrigering vilket har kritiserats av bland annat FN och Europadomstolen.

– Det krävs två läkarintyg av psykiatriker, bevis på att man är steriliserad och att man är över 18 år. Sterilitet kan likställas med tortyr. I Finland diskuterar man om man kan göra ändringar i lagen samtidigt som andra länder haft en betydligt mer öppen syn på frågan och redan gjort något. Translagen i Finland strider mot grundlagen som ska ge alla likvärdiga rättigheter. I Finland saknar vi en politisk vilja. Under förra regeringsperioden var det Kristdemokraterna som satte käppar i hjulet och nu har det varit Sannfinländarna och Blå framtid som varit emot, säger Kupila.

Tanja von Knorring påpekar att vi är på samma nivå som länder som Ukraina och Turkiet när det gäller transpersoners juridiska rättigheter.

– Det är viktigt att man ska ha juridisk rätt att bestämma över sitt kön utan att det är en process som bedömer det. Det här är vägen som många västerländska länder gått och det motsvarar också det internationella läkarförbundets åsikt. Det anses inte mera att en korrigering av det juridiska könet skall vara bundet till det medicinska, det är två helt skilda processer som skiljer sig för varje individ. Det är intressant att sydamerikanska länder gått i bräschen för att jobba för transpersoners rättigheter, säger von Knorring.

SFP:s Hanna Seppä, Vänsterförbundets Aino-Kaisa Pekonen, De grönas Olli-Poika Parviainen, SDP:s Ilmari Nurminen, Samlingspartiets Sari Multala och Centerns Aila Paloniemi tog emot protestlistan av Pia Puu Oksanen från Amnesty International. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Kupila påpekar att den största bristen beror på avsaknaden av information om transpersoner, även om det håller på att ändras.

– Det är inte en åsiktsfråga utan en juridisk fråga. Transpersoner diskrimineras i samhället och till exempel 70 procent av unga transpersoner upplever att de är diskriminerade. Som transperson upplever jag diskriminering i ett vardagliga livet. Jag vet att det finns personer som råkat illa ut både i hemlandet och utomlands för sitt utseende, säger Kupila.

Läs också:

Transpersoner känner sig ovälkomna i Finland: "Det är mitt val om jag vill skaffa barn eller inte"

Transsexuell: Som transsexuell kan man känna sig född i fel kropp. Att man har/är ett annat kön än vad som står i ens pass, exempelvis. Det är vanligt att man som transperson vill byta kön, vilket kallas för "könskorrigering".

Transvestit: Transvestit är när man trivs med sitt biologiska kön och inte vill korrigera det, men ibland, ofta eller alltid vill klä sig i kläder som är typiska för det motsatta könet.

Intergender: Som intergender känner man sig varken som tjej eller kille, utan kan i stället uppleva sig som både och, eller någonting mittemellan (eller något helt annat).

Källa: expressen.se.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning