Stephen Hawking är död

Den brittiske fysikern Stephen Hawking är död. Hawking, som forskade kring universums hemligheter, blev känd långt utanför forskarvärlden.

"Vi är hemskt ledsna över att vår älskade far har gått bort i dag", skriver hans barn Lucy, Robert och Tim i ett uttalande till den brittiska nyhetsbyrån PA.

"Han var en fantastisk forskare och en man utöver det vanliga vars arbete och eftermäle kommer att leva vidare i många år", står det i uttalandet.

Pratade med dator

Stephen Hawking brukade betraktas som vår tids Einstein, och har ibland nämnts som en potentiell kandidat till nobelpriset.

– Svarta hål är mer bisarra än något som författarna som skriver science fiction kunde ha tänkt ut på egen hand, sade Hawking när han föreläste i Stockholm i augusti 2015 om sitt specialområde.

Han blev känd utanför forskarkretsarna genom sina populärvetenskapliga böcker, men också på grund av sitt levnadsöde – han led av nervsjukdomen ALS och kunde bara kommunicera med omvärlden via en specialkonstruerad dator.

Blev 76 år

"Jag får ofta frågan hur jag känner kring att leva med ALS. Svaret är, inte så mycket. Jag försöker att leva ett så normalt liv som möjligt", skrev Hawking en gång.

Britten trotsade prognosen om att han bara skulle leva ett par år efter det att han fått sjukdomen ALS.

"Hans mod och motstånd tillsammans med hans briljans och humor har inspirerat människor över hela världen", skriver familjen, och fortsätter:

"Han sade en gång: 'Det här skulle inte vara mycket till universum om det inte också var ett hem för människor du älskar'. Vi kommer alltid att sakna honom".

Stephen Hawking blev 76 år.

Läs också:

Hawking varnar för hot mot mänskligheten

Applåder för Stephen Hawking

Hawking tröstar One Direction-fans

Hawking: AI kan vara slutet för oss

Hawking: Svarta hål inte så svarta

Prata inte med utomjordingar

"Århundradets viktigaste upptäckt"

HBL:s recension av filmen The theory of everything, som handlar om Stephen Hawking.

Stephen Hawking tillsammans med dottern Lucy Hawking på röda mattan under den brittiska motsvarigheten till Oscarsgalan, år 2015. Bild: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

På den här bilden svävade Stephen Hawking runt i en tyngdlös miljö under en flygning med en Boeing 727 från Kennedy Space Center i Cape Canaveral. Året är 2007. Flygplanet ägs av det amerikanska företaget Zero Gravity Corporation. Bild: EPA/Handout

Hawking med sin dåvarande fru Elaine under bokmässan i Frankfurt 2005. Bild: EPA/BORIS ROESSLER

Skådespelaren Felicity Jones, Hawkings exfru Jane, Stephen Hawking och skådespelaren Eddie Redmayne under premiären för The theory of everything på Leicester square i London 2014. Bild: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22