Stenrik bankir åtalas för trafficking

Protestgruppen "Hot mess" utanför det federala tingshuset i New York City. Bild: Stephanie Keith

Den amerikanska bankiren Jeffrey Epstein, som tidigare umgåtts med Bill Clinton och Donald Trump, kan dömas till fängelsestraff på upp till 45 år om den federala domstolen dömer honom för de grova sexualbrott som han nu står åtalad för.

Federala åklagare i New York väckte i måndags åtal mot miljardären och bankiren Jeffrey Epstein, 66, för flera olika sexualbrott. Epstein greps förra helgen i delstaten New Jersey och är häktad åtminstone tills rättegången inleds på måndag.

Finansmannen misstänks ha sexuellt utnyttjat unga flickor hemma hos sig på Manhattan i New York. Han misstänks också för trafficking och enligt den federala polisen FBI har tiotals unga flickor fallit offer för honom. Anklagelserna om trafficking ska ha skett mellan åren 2002-2005.

Enligt åtalen har Epstein upprepade gånger lockat unga flickor till sitt hem i New York och till sin villa i Palm Beach i delstaten Florida. De yngsta offren uppges ha varit 14-åringar. Förutom sexualbrott mot barn har han också uppmanat sina offer att rekrytera sina vänner till traffickingringen, enligt åtalen.

Kanske det mest häpnadsväckande i fallet är att Epstein inte misstänks för sexbrott för första gången. Efter en utdriven rättsprocess dömdes Epstein 2008 för ett liknande fall. Fallet fick stor uppmärksamhet då brottspåföljden bara blev 13 månaders fängelse. Detta efter att Epstein erkänt sig skyldig till en del brott och kommit överens om en uppgörelse med åklagaren.

Den dåvarande åklagaren Alexander Acosta sitter nu i president Donald Trumps regering som arbetsmarknadsminister. Acosta har fått ta del av skarp kritik och uppmanas lämna sin ministerpost på grund av de nya åtalen som väckts mot Epstein. Enligt New York Times hävdade Acosta tidigare i veckan att uppgörelsen var det strängaste möjliga i ett komplicerat brottsfall.

På tisdagen skrev Acosta på Twitter att brotten som Epstein begått är fasansfulla och att han är nöjd att åklagarna återupptagit fallet efter att nya bevis uppenbarat sig.

Jeffrey Epstein är även känd för sina tidigare vänskapsrelationer med bland andra den nuvarande presidenten Trump och ex-presidenten Bill Clinton. Eftersom fallet berör en framgångsrik person med stort inflytande finns det också många paralleller till sexualbrottshärvan kring filmproducent Harvey Weinstein. Enligt flera amerikanska medier var det ingen hemlighet att Epstein drogs till och utnyttjade unga flickor men tack vare sin förmögenhet och makt kom han undan med ett jämförelsevis lindrigt straff.

Precis som New York Times avslöjade om oegentligheterna kring Weinsteins beteende betraktas det vara grävande reportern Julie K. Browns förtjänst att åklagarna återupptagit brottsmisstankarna mot Epstein. Under fjolåret spårade Brown vid tidningen Miami Herald närmare hundra misstänkta offer, granskade dokument och intervjuade tjänstemän som jobbat med fallet.

Epstein nekar till brottsanklagelserna. Han har tidigare hävdat att han trodde offren var myndiga och att det funnits ett samförstånd om vad som skett.

Den tidigare åklagaren Alexander Acosta är nu för tiden arbetsminister i president Donald Trumps regering. Bild: Olivier Douliery

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning