"Stenar stora som människohuvuden flög hundratals meter"

Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari

En stor mängd mark har plötsligt rasat med påföljden att en tio meter djup och 600 kvadratmeter stor grop bildats vid en vägkorsning i Kisko.

Det gamla gruvområdet finns i byn Aijala i Kisko. Gropen omfattar över 600 kvadratmeter och är 5–10 meter djup, berättar jourhavande brandmästaren Kari Alanko. Enligt Alanko uppstod gropen redan natten till onsdagen då tusentals kubikmeter vatten forsade ur de gamla gruvgångarna och ut på närbelägna åkrar och i åar.

Alanko bedömer att sättningen inträffat med ett brak.

– Vattnet har forsat ur gruvgångarna med sådan kraft att stenar stora som människohuvuden har slungats iväg flera hundra meter, säger Alanko till FNB.

I närheten av gruvan finns höghus med ungefär 25 invånare. De har inte evakuerats men myndigheterna kan göra det vid behov.

Området i närheten av gropen har spärrats av och sättningen övervakas. Experter från Säkerhets- och kemikalieverket Tukes ska bekanta sig med gropen i dag.

Alanko säger att man bröt zink, koppar och nickel i gruvområdet på 1950-talet. Gruvan stängdes på 1970-talet. Gamla gruvarbetare har berättat för Alanko att det tidigare uppstått små sättningar.

– Något så här stort har inte uppstått tidigare. Det här är ett unikt uppdrag även för räddningsverket, säger Alanko.

Salon Seudun Sanomat var först med nyheten.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning