Stekt rimmat fläsk med löksås

Husmanskost. Stekt fläsk med löksås är lättlagad husmanskost som man verkligen kan längta efter. Foto: TT Bild: Dan Strandqvist

Stekt fläsk med löksås var ett måste på lunchkrogarna för några år sedan. Gärna med skalpotatis och löksås spetsad med lite flott från fläsket. Tänk bara på att fläsket är salt så vänta med salt i såsen till efter det att flottet tillsatts.

För 4 personer, 30 minuter

500 g rimmat fläsk

smör och rapsolja

Till såsen:

2 gula lökar

1 1/2 msk smör

2 msk vetemjöl

5 dl mjölk

salt och peppar

Att äta till:

kokt potatis

blandad sallad

Gör så här:

1. Skala och skär lökarna i mindre bitar. Fräs lökhacket med smör i kastrull. Bitarna ska klarna, inte brynas. Pudra över vetemjöl och späd med mjölk till slät sås. Låt såsen koka upp och sjuda i 5 minuter.

2. Stek fläsket i lika delar smör och rapsolja. Krydda med peppar. Salt behövs inte då fläsket är rimmat, det vill säga saltat.

3. Ta en knapp matsked fett från pannan och rör ner i såsen. Smaka av såsen med salt, om det behövs, och peppar.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning