Stekt lax med svamp i ostron- och sojasås

Asiatisk ostronsås och lagrad soja har mycket umamismak. Bild: TT

Umami är både sött, surt, salt och beskt. I kombination med lax och svamp är det idel umamirika råvaror som möts.

För 4 personer, 30 minuter

600 g skinn- och benfri lax

vitpeppar

smör och rapsolja

Att äta till:

150 g färsk svamp, helst shiitake

3 msk asiatisk ostronsås

2 msk kinesisk soja

2 dl vatten

1/2 msk majsstärkelse + 1 1/2 msk vatten

1 tsk finhackad timjan

Äta till:

ris

1/2 rödlök

citron

blandade blad

färska örter, ex. timjan

Gör så här:

1. Dela svamparna i halvor eller större bitar. Hacka timjan fint. Vänd svamparna i olja i en kastrull. Tillsätt timjan, ostronsås, soja och vatten. Låt koka upp, red med majsstärkelse löst i vatten. Låt sjuda mycket sakta 3–4 minuter.

2. Dela laxen i portionsbitar och stek i lika delar smör och rapsolja. Krydda med vitpeppar. Salt finns så det räcker i såsen. Beräkna stektiden till 2–3 minuter per sida.

3. Lägg upp och garnera med citron, blandade blad och örter, timjan och tunt skivad rödlök. Serveras med ris, örter och blandade blad.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning