Stekt lax med basilikasås

Färsk basilika får laxen att smaka så mycket mer. Bild: TT

Gillar man basilika är det här en dröm. Lätt att laga, god att äta och hyggligt snäll mot hushållskassan.

För 4 personer, 25 minuter

4 portionsbitar lax

smör och rapsolja

Till såsen:

1 liten gul lök

1 msk smör

2 dl mager grädde

2 msk vatten

1 msk konc. kycklingfond eller 1 tärning grönsaksbuljong

1/2 kruka färsk basilika

1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

1 tsk mild vitvinsvinäger

salt och vitpeppar

Att äta till:

ris eller pressad potatis

citron

broccolibuketter

Gör så här:

1. Skala och hacka löken grovt. Plocka bort några dekorblad från basilikan och hacka ned resten. Fräs löken med smör i en kastrull, tillsätt grädde, vatten och kycklingfond eller buljongtärning. Koka upp, red med majsstärkelse löst i vatten och sjud 5 minuter.

2. Tillsätt den hackade basilikan och kör såsen slät med mixerstav eller i mixer. Smaka av med vinäger, salt och peppar.

3. Stek laxen i lika delar smör och rapsolja. Krydda fisken med salt och peppar. Servera med ris eller pressad potatis, citron och varm grönsak.