Stefan Wallin: "Världen har ännu ingen aning om vad Donald Trump kan göra"

Stefan Wallin (SFP) hoppas att den amerikanska, obehagliga debattkulturen aldrig når Finland. Bild: Tor Wennström

"En spricka i relationerna mellan USA och Europa skulle säkerligen glädja Ryssland", säger före detta försvarsminister Stefan Wallin (SFP) som hoppas Trump inte ska verkställa sina ord om att separera USA från resten av världen.

Före detta försvarsminister Stefan Wallin, som befinner sig i Washington DC för utrikesutskottets årliga besök, beskriver den nyvalda presidenten Donald Trumps valkampanj som en världsomvälvande händelse som kan jämföras med sommaren brexit.

Donald Trump har precis valts till USA:s nya president. Vad säger du om resultatet?

– Jag är förbryllad, precis som efter brexit. En andra gång under ett halvt år har det inträffat som ingen trott skulle hända. Trump har gjort en enorm "jytky" som överraskade såväl USA som den övriga världen.

– Det finns många likheter mellan Trumps kampanj och brexit. I båda fallen har det hela gått ut på att formulera enkla svar på svåra frågor med hjälp av god retorik. Det har handlat om att ge en strimma hopp åt de missnöjda, i stil med Sannfinländarnas löften i samband med partiets rekordvinst år 2011. Också Trump har nu lovat plocka ner månen och det återstår att se hur han lyckas hålla sina stora löften.

Det har sagts att Trump som USA:s president betyder att USA lämnar Finland åt sitt öde, eventuellt i händerna på Ryssland. Vad säger du om det, som före detta försvarsminister?

– Trots att Trump kommit med starka utlåtanden under sin valkampanj behöver det inte betyda att allt kommer att förverkligas ifall han blir vald. När Trump skakat av sig segern gäller det för honom att i praktiken börja fundera hurdana relationer han vill upprätthålla till resten av världen. Förhoppningsvis förstår han att han måste samarbeta och vårda sina relationer.

– Hur Trump uppfattar Europa och läget i Mellanöstern är en gåta. Man kan inte annat än hoppas på att han tar åt sig av goda råd från sakkunniga i hans närkrets. Det tråkiga är att många av de mest kvalitativa experterna hoppat av i och med Trumps bristande stöd inom sitt parti.

Vad tror du att valresultatet innebär? För Europa, Finland och ekonomin i världen?

– Världen har ännu ingen aning om vad allt Donald Trump kan göra. För börserna betyder hans vinst på kort sikt troligtvis en större rekyl än under brexit eller attackerna den 11 september 2001.

– Med tanke på världspolitiken är det viktigt att Trump som president vill visa att Europa fortsättningsvis är viktig för USA. Fram tills i dag har relationerna mellan Europa och USA varit bra och nu om någonsin behövs stabilitet. För Trump gäller det att under inga omständigheter verkställa sina ord om att omforma maktfördelningen inom den amerikanska politiken eller att rubba balansen mellan Europa och USA. Skulle det ske kunde konsekvenserna vara förödande: en eventuell spricka i relationerna skulle säkerligen glädja Ryssland.

Vad är det värsta som kan hända?

– Troligtvis att Trump bestämmer sig för att verkställa sin tanke om "America first" och lämna världen utanför USA:s gränser åt sitt öde. Möjligheten att något sådan kan ske känns såklart skrämmande men det gäller ändå att komma ihåg att flera av Trumps företrädare haft liknande attityder utan att någonsin faktiskt bryta kontakten med omvärlden.

– En annan lite oroväckande fråga är hur han kommer att handskas med sitt parti. Trump går tvärtemot republikanernas syn om en inkluderande politik och den allmänna attityden är att republikanerna fick en presidentkandidat de egentligen inte ville ha. Hur löser de sina inre konflikter?

Tror du att resultatet kunde ha sett annorlunda ut ifall det varit nån annan än Clinton som stått emot Trump?

– Jag tror inte USA någonsin haft två så impopulära kandidater som Trump och Clinton. Valresultatet kan absolut ha påverkats av att många av rösterna inte direkt var för en kandidat, utan i stället röster för att kämpa emot den andra. Hur FBI:s undersökningar precis innan valet påverkade Clinton kan vi också bara spekulera om.

– Själva valet anser jag var otroligt tungt att följa. Att se politiken förvandlas till antikampanjer mot kampanjer och debatter som enbart handlar om att svartmåla den andra kandidaten är inte vackert. I den amerikanska presidentvalskampanjen hade riktig politisk substans en otroligt liten roll och jag hoppas verkligen att den här obehagliga debattkulturen aldrig når Finland.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning