Stefan Wallin ställer inte upp i nästa riksdagsval – "Allting har sin tid"

Bild: Richard Nordgren

Stefan Wallin ställer inte upp i riksdagsvalet 2019. Han vill inte bli en propp som hindrar återväxten, säger han.

Riksdagsledamot Stefan Wallin (SFP) från Åbo står inte till förfogande som kandidat i Egentliga Finlands valkrets i riksdagsvalet 2019. Det skriver Svenska folkpartiet i ett pressmeddelande.

Wallin, som tidigare även varit partiordförande och minister, har varit invald sedan 2007. Han säger att han efter att mandatperioden är slut om ett år är redo för nya utmaningar på arbetsmarknaden. Han utesluter dock inte att den politiska karriären ännu kan fortsätta.

– Dels känner jag att det är klokt att sluta då det känns som bäst, dels vill jag inte bli en propp som hindrar SFP-återväxten i Egentliga Finland från att avancera i politiken. Två bevingade ord jag gillar passar in i detta sammanhang: man skall sluta så länge någon ännu frågar varför. Och att allting har sin tid, säger Wallin.

Wallin säger att tolv år som representant för Åboland och Egentliga Finland i riksdagen känns lagom.

– Som en vän av recirkulation har jag naturligtvis också tänkt på återvinningen av mina erfarenheter och kontaktnät från politik och förvaltning. Jag tänker mig att 20 år i rikspolitiken och minister- eller medarbetarerfarenhet från sju regeringar och sju olika ministerier kan ge något slags marknadsvärde också i den privata eller tredje sektorn, säger Wallin.

Wallin säger att det är honom främmande att helt stänga dörrar bakom sig.

– Så därför utesluter jag inte heller möjligheten att den politiska karriären ännu kan fortsätta, i andra sammanhang. Det återstår att se.

Stefan Wallin, 50, inledde sin rikspolitiska karriär som ministermedarbetare för Ole Norrback och Jan-Erik Enestam 1994-2000 i trafik-, utrikes-, inrikes-, och försvarsministerierna.

Efter drygt fyra år som andra redaktör på Åbo underrättelser 2000-2005 återvände han till politiken och blev statssekreterare i miljöministeriet.

2006 valdes han till SFP:s partiordförande, ett uppdrag han hade till 2012.

Under partiordförandetiden var han miljöminister och nordisk samarbetsminister 2007, kultur- idrotts-, och jämställdhetsminister 2007-2011 och slutligen försvarsminister 2011-2012.

Sedan 2016 är Wallin ordförande för svenska riksdagsgruppen. Han är också sedan 2014 styrelseordförande för Svenska kulturfonden och innehar därtill ett antal andra styrelseuppdrag i stiftelser och organisationer.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning