Stefan Löfven i direktsänt tal till svenskarna: Liv är i fara och faran ökar

Stefan Löfven håller tal till nationen. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

I ett tv-sänt tal till nationen på söndagskvällen säger Sveriges statsminister Stefan Löfven att människors liv fortfarande är i fara, och att faran ökar. Statsministern uppmanar svenskarna att bara träffa dem som bor i samma hushåll.

– Allt fler dör. Låt oss komma ihåg att över 6 000 människor i Sverige redan dött med covid-19, säger svenske statsministern Stefan Löfven i ett direktsänt tal på söndagskvällen.

– Det vi gör nu påverkar hur luciafirandet kommer att se ut, hur julfirandet kommer att se ut. Vilka som fortfarande kommer att vara med oss i jul. Det kan låta hårt, det kan låta brutalt. Men det är precis så hård och brutal verkligheten är.

Löfvén säger att svenskarna bara ska träffa människor som bor i samma hushåll, eller om man bor ensam högst en eller två andra – men fortsätta att hålla avstånd. Allt man skulle vilja göra men som inte är nödvändigt: ställ in, boka av, skjut upp, är statsministerns uppmaning.

"Faran ökar"

Talet innehåller inte några direkta nyheter utan handlar om att inskärpa allvaret i den situation som råder.

Det här är andra gången Stefan Löfven vänder sig direkt till svenskarna genom ett tv-sänt tal. Den första gången var i våras när smittspridningen tilltog. I talet på söndagskvällen säger han att Sverige fick en respit under sommaren. Under några varma, soliga dagar kunde livet kännas nästan som vanligt.

Men när hösten kom ökade också dödstalen.

– Människors hälsa och liv är fortfarande i fara. Och faran ökar, säger Löfven.

– Låt oss komma ihåg att kring varje avliden finns det människor som berövats en älskad förälder, ett älskat barn eller en älskad vän.

Enligt Löfven har alltför många under hösten slarvat med att följa råd och rekommendationer. Fler har dock enligt statsministern börjat ta ansvar igen, och måste fortsätta att göra det.

– Men alla måste göra mer, säger Löfven.

"Sliter dag och natt"

Löfven tar även upp hur hårt sjukvårdspersonal anstränger sig i dessa tider.

– Låt oss komma ihåg att de fortfarande sliter, dag och natt, för att rädda liv.

Han avslutar talet med att säga att svenskarna i efterhand ska minnas hur de hjälpte varandra i krisen och visade solidaritet, och hur man pressade ned smittspridningen och lyfte Sverige.

– Men då måste vi här och nu visa vår sammanhållning och vårt ansvarstagande, säger Stefan Löfven.

Artikeln har uppdaterats

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning