Stefan Löfven försöker hålla sig kvar vid makten – Vänsterpartiet tackar nej

Sverige statsminister Stefan Löfven försöker undvika en misstroendeomröstning genom att erbjuda förhandlingar om den så kallade fria hyressättning för nyproduktion av bostäder. Bild: Janerik Henriksson/Lehtikuva-AFP

Sveriges statsminister Stefan Löfven försöker bita sig kvar vid makten, och kommer på söndagen med ett förhandlingserbjudande för att blidka Vänsterpartiet. Vänsterpartiets ordförande Nooshi Dadgostar kallar förslaget ”politisk teater och oseriöst”. Men dörren är ändå på glänt för förhandlingar.

Det har varit ett intensivt veckoslut med möten och förhandlingar för att förhindra att den svenska regeringen faller. På måndag klockan 10, svensk tid, kan Stefan Löfvens regerings saga vara all om en majoritet av riksdagen röstar för ett misstroende.

På söndagen gav socialdemokratiska Löfven och Centerpartiets ordförande Annie Lööf ett nytt erbjudande till Vänsterpartiet för att lösa krisen, som handlar om fri hyressättning för nybyggda bostäder från och med juli 2022.

Löfven och Lööf erbjuder nu parterna på bostadsmarknaden en möjlighet att förhandla om det utlåtande som det gäller.

– Januaripartierna är överens om följande: Om parterna når en överenskommelse om hur hyresmodellen i nyproduktion ska reformeras, då ska regeringen lägga förslag i linje med överenskommelsen, säger Löfven.

Januaripartierna är regeringen – Socialdemokraterna och Miljöpartiet – samt Centerpartiet och Liberalerna som minoritetsregeringen behöver stöd av.

Men dörren är ändå lite på glänt. Under en söndag fylld av presskonferenser gläntade Vänsterpartiets ordförande Nooshi Dadgostar på dörren. Om regeringen stryker punkten om den fria hyressättningen kan Vänsterpartiet tänka sig att förhandla om ökad bostadsproduktion – och i förlängningen inte rösta för misstroende mot regeringen Löfven.

Dadgostar säger att hennes parti inte godkänner förhandlingar om hyressättningen om inte punkten dras bort, för att det inte finns något incitament för fastighetsägarna att förhandla om andra alternativ eftersom det finns en bas för ett lagförslag.

– Jag önskar att regeringen omedelbart drar undan marknadshyrorna, då kommer vi inte att rösta rött i morgon, säger Dadgostar när hon avslutar presskonferensen.

Läs också: Sverige på väg in i regeringskris – oppositionen enig om misstroende

"Oseriöst"

Tidigare under dagen gick Nooshi Dadgostar hårt ut på Twitter mot regeringens invit.

"Bra att parterna förhandlar. Men om regeringen håller fast vid punkt 44 kommer det leda till marknadshyror. Det blir en förhandling under hot där hyresgästerna förlorar. Det här är oseriöst och politisk teater för att förhala processen. Ta ansvar för landet och stryk punkt 44."

Vänsterpartiets ordförande Nooshi Dadgostar anser att förslaget från Socialdemokraterna och Centerpartiet är oseriöst. Det innebär sannolikt att det misstroende som partiet meddelade om i torsdags, och som Sverigedemokraterna krävde omröstning om, blir verklighet. Bild: Henrik Montgomery/Lehtikuva-AFP

Punkt 44 är den punkt i det så kallade januariavtalet som Socialdemokraterna, Miljöpartiet och stödpartierna Centerpartiet och Liberalerna ingick för att Stefan Löfven skulle släppas fram som statsminister.

Annie Lööf och Centerpartiet är ovilliga att stryka punkten eftersom hon anser att det behövs en reform av hyressystemet.

– Ett av de områden som vi enades om var det bostadspolitiska. Hundratusentals människor står i bostadsköer, både i större städer och mindre orter. Vi behöver göra mer för att bygga fler hyresrätter och av den anledningen behövs det reformer. Ett av alla dessa förslag är det om fri hyressättning vid nyproduktion, sade Lööf på presskonferensen på söndagen.

Att Vänsterpartiet skulle böja sig och acceptera förslaget om förhandlingar kring den fria hyressättningen verkar osannolikt. Det innebär troligen att det misstroende som Vänsterpartiet meddelade om förra veckan och som Sverigedemokraterna krävde omröstning om blir verklighet.

Sveriges riksdag har jobbat med maximalt 55 ledamöter i kammaren som plenisalen kallas. I morgon när riksdagen ska rösta om regeringen Löfvens öde får alla 349 vara på plats. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Annie Lööf kallar det en "ohelig koalition".

– Trots att de inte är överens om färdriktningen, ser vi att en ohelig koalition i riksdagen gått samman för att fälla regeringen och januariavtalet. Detta utan en egen plan för hur Sverige ska styras, och ett sådant agerande riskerar endast att leda till stor oreda och osäkerhet i svensk politik.

Politiskt kaos

Om en majoritet av riksdagens ledamöter röstar för ett misstroende finns det två alternativ: extraval eller talmansrundor.

Ett extraval ska hållas inom tre månader efter att regeringen har avgått. Den regeringen kommer att sitta i ett år eftersom följande riksdagsval är i september 2022.

Det andra alternativet innebär att riksdagens talman Anders Norlén börjar gå talmansrundor med partiledarna. Efter det senaste valet pågick talmansrundorna i fyra månader.

Läs också: Bostadsbrist i Sverige – hon får ett hem efter sju år i kö

Uppdaterad 15.30 med kommentarer från Vänsterpartiets ordförande Nooshi Dadagostar.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning