STBL: Timo Soini löste muminkris i Japan

Timo Soini och Taro Kano behandlade "muminkrisen" på ministernivå. Bild: Lehtkuva/AFP/Toshifumi Kitamura

En inträdesprovsfråga om mumintrollens hemland väckte ilsken kritik bland japanska studenter, skriver Studentbladet. Finlands utrikesminister Timo Soini (Blå) göt olja på vågorna.

Japanska studenter som skulle skriva inträdesprov för universitetsstudier i geografi möttes av en överraskande kuggfråga, skriver Studentbladet. Det gällde att koppla ihop meningar på olika språk med bilder, och ett av de rätta svaren var att bilden av Mumintrollet och Snorkfröken hör ihop med den finska meningen "Paljonko se maksaa?" (Hur mycket kostar det?).

Det här väckte ramaskri hos studenterna, som upplevde att fiktiva figurers hemland inte kan få spela en avgörande roll i ett seriöst inträdesprov som är av största vikt för studenternas framtid.

Dessutom är det mycket tveksamt om mumintrollen ens kan sägas ha ett hemland. I Tove Janssons böcker sägs ingenting om Mumindalens position på världskartan. Kalabaliken kring muminfrågan fick Finlands ambassad att reagera:

"Vi kan inte vara fullständigt säkra på i vilket land Mumindalen ligger", kommenterade ambassaden.

Också Finlands utrikesminister Timo Soini gav sig in i den animerade debatten. Under sitt besök i Japan kunde Soini tillsammans med sin japanska kollega Taro Kono berätta att man löst muminkrisen på diplomatnivå.

– Nu vet vi var mumintrollen bor. De bor i våra hjärtan, så vi kan alla ta det lite lugnt, sade Soini enligt SVT.

Roleff Kråkström, verksamhetsdirektör för Moomin Characters Oy Ltd, kommenterade debatten för Studentbladet.

– Nej, Mumin bor inte i Finland. Han är en fiktiv skapelse. Det här är ett typiskt japanskt sätt att blanda ihop verkligheten med fantasimiljöer, säger Kråkström.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03