STBL: Smaklöst skämt fick jämlikhetsansvarig att avgå vid finlandssvensk studentorganisation

Bild: Wikimedia Commons/Jo Grund

Studentföreningen Studorg vid Svenska social- och kommunalhögskolan i Helsingfors blev av med sin jämlikhetsansvarig efter ett smaklöst skämt på föreningens herrmiddag.

Herr- och dammiddagar utgör en gammal tradition som tidvis kritiserats för sitt förlegade och heteronormativa upplägg. Det var dock ett smaklöst skämt som inträffade på studentföreningens herrmiddag som fick Hanna Bäckström, före detta jämlikhetsansvarig vid föreningen Studorg vid Svenska social- och kommunalhögskolan, att lämna sitt uppdrag. Det rapporterar Studentbladet på sin webbplats i dag.

– Där ordnades en konsttävling. Vinnarbidraget var en homofobisk karikatyr av Tom of Finland och innehöll skämt om aids. Den föreställde en muskulös man med en stor kuk som näsa. Figuren sa "Jag har aids och det är kulturellt relevant". En bild av den laddades också upp på nätet för allmänheten att se, säger Hanna Bäckström till Studentbladet.

I sitt avskedsbrev kritiserade Bäckström stämningen i föreningen och att smaklösa skämt ska sväljas och att det diskrimineras.

– Man blir stämplad för att vara en glädjeförstörare om man på en fest säger till någon att "det där var dumt sagt", att "det där var inte okej". För mig har det blivit att hålla käft i stället och jag går inte på fester längre, säger hen till Studentbladet.

Föreningens styrelse raderade bilden från nätet och bad om ursäkt, men önskar att medlemmarna i fortsättningen meddelar styrelsen om vad som är på gång för att styrelsen ska kunna agera i tid.

Bäckströms avgång har också diskuterats på appen Jodel och hen uppger att hen varit rädd för att återvända till universitetet med orsak av uppståndelsen.

Studorgs kurator Camilla Alperi säger till Studentbladet att kritiken är befogad på vissa punkter.

– Det som Bäckström kritiserar oss för är inte bara ett problem för StudOrg utan också ett samhällsproblem. Vi beklagar situationen och önskar en fortsatt öppen dialog mellan föreningens medlemmar och styrelsen.

Rättelse kl. 11:06 den 31 januari. Rubriken ändrad. Det var jämlikhetsansvariga vid studentorganisationen, inte vid Soc&kom som avgick. Ordet jämställdhetsansvarig rättad till jämlikhetsansvarig i ingressen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning