Ståupp med Glans – riktigt säkert hantverk

Den svenske ståuppkomikern Johan Glans avslutar just nu sin världsturné i Svenskfinland. Bild: Robert Eldrim

Johan Glans är en ståuppkomiker som varken är elak eller politisk, men behärskar genren med glans.

Johan Glans: World Tour of The World, Savoy 11.4.

I Helsingfors har det varit en bra vårvinter för dem som gillar svenska komiker. I februari var Henrik Schyffert här, i mars var det Fredrik Lindström, och avslutar trippeln gjorde Johan Glans i onsdags, en komiker som hållit sig kvar i rampljuset sedan nittiotalet. Han är känd från tv, och kan för tillfället ses i humorprogrammet Tror du jag ljuger? i SVT om lördagar (kan ses på SVT Play). Han är en bred och folklig komiker vars scenpersona är mer vänligt fumlig än ettrigt elak. Han driver med sig själv och sina egna tillkortakommanden snarare än att sparka åt olika håll och vara politiskt bitsk.

Och det är en stil som går hem, och som han behärskar med smidig skicklighet. Han levererar helt enkelt riktigt säkert ståupphantverk som det inte finns mycket att anmärka på – vill man vara petig så kunde man säga att han inte utmanar publiken. Men det är inte hans grej, Glans grej är ett slags ståuppkomedins grundformulär som bygger på igenkänningshumor lätt att sympatisera och identifiera sig med. Hans äktenskapsskämt är visserligen snudd på en modern variant av Lilla Fridolf på temat: vara rädd för sin fru. Men även det kommer han undan med utan att kännas alltför mossig, trots att det inte är helt uppdaterat till 2018.

Till Åland

Det är nittio minuter väloljat material som håller jämn och hög nivå. Kontakten med publiken etablerades direkt och sedan höll han kvar den i den underhållande nittiominutersmonologen som var lämpligt plats- och publikanpassad. Mycket kändes improviserat, som infall, utvikningar och till och med smärre tabbar, fastän de knappast var det. Och skämtar man med att man lite kommer av sig så är det svårt att riktigt göra det.

Sedan hösten 2016 har denna föreställning varit ute på en ofta slutsåld världsturné (!) – premiären gick av stapeln i Dublin och sedan bar det av till städer i alla världsdelar – och nu spelas de sista (slutsålda) föreställningarna i Svenskfinland. Efter Helsingfors följer Åbo, Mariehamn och Vasa innan turnéavslutningen i skånska Eslöv, Glans födelseort.

Finlandssvenska

Föreställningen kan antas ha utvecklats under turnéns gång, för en del material verkade härstamma från just denna världsturné. Det var språk- och kommunikationsskämt – och i likhet med Fredrik Lindström för en månad sedan blev det även en del dialektimitationer. Den egna skånskan är förstås ett tacksamt ämne, men till Helsingforspublikens förtjusning handlade det även en del om finlandssvenskan och hur han uppfattar den.

Avslutningsvis bjöd han på ett extranummer i paljettskjorta samt sång om Helsingfors som funkade just för att det var en överraskning. Samtidigt motbevisade han sig själv då han tidigare i showen drev med att han inte kan sjunga. Kunde man väl ana.

Malin Slotte TV-redaktör

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning