Statsvetare: SFP gjorde inte ett bra val

Nils Torvalds. Bild: SPT/Ari Sundberg

Nils Torvalds väljarstöd stannade på 1,5 procent. Det är en missräkning för SFP, men kommer inte att få långtgående konsekvenser för partiet, säger statsvetaren Åsa von Schoultz.

Efter förhandsrösterna var Nils Torvalds väljarstöd 1,3 procent. I Yles prognos hade stödet ökat med 0,2 procentenheter. Åsa von Schoultz tror att Torvalds stöd ännu kan öka en aning – men är fortfarande svagt.

– Torvalds erbjöd ett tydligt alternativ i utrikespolitiken med Natoprofileringen, vilket kunde ha lockat en del finskspråkiga väljare, men det blev inte ett bra resultat trots det.

Hur kunde det gå så dåligt?

– Det är ett tecken på att många av SFP:s väljare stöder Sauli Niinistö, han är en borgerlig kandidat som faller väljarna i smaken. SFP har samma problem som många andra partier, folk tycker att Niinistö är bra och då är det svårt att framstå som ett gott alternativ.

Vad betyder det här för SFP?

– Jag tror inte att det betyder så mycket. Det här var ett personval, inte ett partipolitiskt val. Då är kopplingen inte så stark och effekten smittar inte av sig.

I en intervju i Yles sändning gav Torvalds sin syn på valresultatet.

– Det finns många förklaringar, men vi har levt de senaste 3–5 åren i utmanande förhållanden. Det kanske gör att folk fäster sig vid en fadersfigur som lotsar en fram över ett stormigt hav, sade Torvalds.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning