Statsvetare: Rinne är ett sänke för Socialdemokraterna

De otydliga budskapen från statsminister Antti Rinne är en stor orsak till SDP:s nedgång, säger Kimmo Grönlund, professor i statsvetenskap. Bild: Timo Hartikainen/Lehtikuva

Den nyaste partimätningen visar att Socialdemokraternas långa nedförsbacke fortsätter och att Sannfinländarna drar i från. – Ekonomin är fortfarande god och det finns egentligen ingen direkt orsak för väljarna att bestraffa regeringen. Vi kan inte bortse från att en partiledare kan vara ett sänke, säger Kimmo Grönlund, professor i statskunskap vid Åbo Akademi.

Yles nyaste partimätning visar på en stark uppgång för Sannfinländarna. Partiet har ett väljarstöd på 23 procent, vilket tangerar partiets rekord från 2011 i Yles partimätningar.

Bild: HBL

Samtidigt sjunker stödet för statsministerpartiet Socialdemokraterna (SDP) till 13,9 procent, vilket snuddar vid partiets bottennotering på 13,8 procent hösten 2015.

Kimmo Grönlund, professor i statskunskap vid Åbo Akademi, ser framför allt en förklaring till den senaste utvecklingen.

Den handlar om statsminister Antti Rinne.

– Han har gett ett osäkert intryck när han har försökt kommunicera regeringens politik och glömt bort att han inte bara är SDP:s ordförande utan också leder regeringen. Han har till exempel inte alltid sett till att ha de övriga regeringspartierna bakom sina utspel.

De otydliga budskapen har enligt Grönlund gett spelrum för De gröna och Vänsterförbundet (VF). De har kunnat profilera regeringen som mer vänster och grön än vad SDP:s kärnväljare önskar. Det kan ytterligare förklara väljarflykten från partiet.

Vinnare är framför allt Sannfinländarna. Partiet är en motpol till den värdeliberala regeringen och har nästan ingen konkurrent bland de mer konservativa väljarna.

– Det skulle i så fall vara Kristdemokraterna, men de har en helt annan framtoning.

Oppositionspartiet Samlingspartiet har inte gynnats av den konservativa irritationen. Grönlund beskriver Samlingspartiets siffror som "väldigt dåliga".

Partiet har både en liberal och en värdekonservativ falang och dess ordförande Petteri Orpo är tvungen att blidka båda lägren.

– Samlingspartiet kan tappa väljare både till De gröna och till Sannfinländarna, säger Grönlund som påpekar att Centern och SDP dras med samma utmaning som Samlingspartiet, att tala till en splittrad väljarkår.

Sannfinländarna, De gröna och Vänsterförbundet kan däremot tal ut en tydlig position utan att behöva oroa sig för att budskapet avskräcker väljare man redan har.

Effekt som klingat av

Grönlund och hans kolleger publicerade i somras en rapport om väljarnas beteende inför och under riksdagsvalet 2019. Rapporten kan kasta ljus också över den nyaste partimätningen.

Sannfinländarna under Jussi Halla-aho når upp till nya rekordnivåer. Bara Kristdemokraterna konkurrerar på allvar med partiet om de konservativa väljarna. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Rapporten visade att Socialdemokraterna blev största parti i våras mycket tack vare väljare som annars hade röstat på De gröna och Vänsterförbundet. De här väljarna ville se till att Sannfinländarna med Jussi Halla-aho inte blir största parti och lade sin röst på SDP.

De här taktiska väljarna kan ha återgått till De gröna och VF efter valet.

SDP är nu tillbaka på den sjunkande trend som partiet legat på sedan 1990-talet. Oppositionstiden 2015–2019 ledde till ett temporärt uppsving men det har klingat av. Den nyaste nedgången började för ett drygt år sedan och har fortsatt sedan dess.

Anmärkningsvärt i den nyaste opinionsmätningen är att De gröna har gått om SDP med sina 14,2 procent. De gröna har varit större än SDP en gång tidigare, 2017, strax innan partiet valde Touko Aalto till ny partiordförande.

Bild: Cata Portin

Ser man på den långsiktiga trenden har De gröna närmat sig SDP sedan 2015 och fortsätter trenden kan partiet ha störst väljarstöd i regeringen under återstoden av valperioden.

Succé för Halla-aho

Rapporten om riksdagsvalet visade också att Sannfinländarnas väljarstöd var brett förankrat över hela landet och i alla åldersgrupper.

– Vi får vänja oss vid tanken att Sannfinländarna kan växa ytterligare, sade Kimmo Grönlund när rapporten gavs ut i juli.

Grönlund blev sannspådd bara några månader senare.

Frågan är nu om Sannfinländarna kan behålla sitt stora försprång till följande parti. Efter den förra toppnoteringen 2011 sjönk väljarstödet i opinionsmätningarna fram till november 2017 då partiet noterades för 6,9 procent i Yles mätning. På bara två år har Jussi Halla-Aho fört partiet till topposition och ökat väljarstödet med 16 procentenheter. Gapet till följande parti är 5,7 procentenheter.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning