Statsvetare: Överenskommelse skulle innebära döden för Alliansen

Bild: Lehtikuva-AFP/Jonathan Nackstrand

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna tycks ha nått en överenskommelse i regeringsfrågan.– Inget är beslutet ännu, men det skulle vara historiskt, säger Tommy Möller, statsvetare vid Stockholms universitet.

Förhandlingarna kring regeringsfrågan har varit långa och låsta. Under fredagen höll C-ledaren Annie Lööf en presskonferens där hon berättade att Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna nått en överenskommelse och att partiledningen stödjer den. Därmed är vägen mer öppen för Stefan Löfven som statsminister än tidigare.

Överenskommelsen mellan partierna innehåller bland annat inom S kontroversiella förslag som friare hyresreglering och en kompromiss inom arbetsrätten.

– Vi vet inte hur det blir i praktiken, men den typen av överenskommelse som det pratas om skulle så klart påverka de falanger som finns inom flera partier, säger Tommy Möller.

Han tror inte nödvändigtvis att en regering med politisk utgångspunkt i S, MP, C och L blir handlingskraftig.

– Jag tror att det kan bli ganska stökigt framåt, med en hel del sakpolitiska motsättningar.

Möller säger att en blocköverskridande överenskommelse skulle innebära döden för Alliansen.

– Oavsett vad som händer närmaste dagarna så skrivs politisk historia.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39