Statsvetare: Överenskommelse skulle innebära döden för Alliansen

Bild: Lehtikuva-AFP/Jonathan Nackstrand

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna tycks ha nått en överenskommelse i regeringsfrågan.– Inget är beslutet ännu, men det skulle vara historiskt, säger Tommy Möller, statsvetare vid Stockholms universitet.

Förhandlingarna kring regeringsfrågan har varit långa och låsta. Under fredagen höll C-ledaren Annie Lööf en presskonferens där hon berättade att Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna nått en överenskommelse och att partiledningen stödjer den. Därmed är vägen mer öppen för Stefan Löfven som statsminister än tidigare.

Överenskommelsen mellan partierna innehåller bland annat inom S kontroversiella förslag som friare hyresreglering och en kompromiss inom arbetsrätten.

– Vi vet inte hur det blir i praktiken, men den typen av överenskommelse som det pratas om skulle så klart påverka de falanger som finns inom flera partier, säger Tommy Möller.

Han tror inte nödvändigtvis att en regering med politisk utgångspunkt i S, MP, C och L blir handlingskraftig.

– Jag tror att det kan bli ganska stökigt framåt, med en hel del sakpolitiska motsättningar.

Möller säger att en blocköverskridande överenskommelse skulle innebära döden för Alliansen.

– Oavsett vad som händer närmaste dagarna så skrivs politisk historia.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning