Statsvetare: Nu har dammen öppnats

Åsa von Schoultz, professor i allmän statslära vid Helsingfors universitet tror att vi kommer att få se fler avhopp från Blå framtid i takt med att nästa riksdagsval närmar sig.

– Blå framtids väljarstöd står och stampar på samma ställe. Med 1,6 procents väljarstöd är chansen rätt minimal att man blir invald i nästa riksdagsval. Då gäller det att se sig om efter andra alternativ, säger Åsa von Schoultz.

Valmatematiken talar sitt tydliga språk. Med 1,6 procents väljarstöd kan partiet få högst en eller två riksdagsledamöter invalda i riksdagen. Siffran bygger på Helsingin Sanomats opinionsmätning i mitten av april. Eftersom alla politiker är nyttomaximerande aktörer så gäller det att bädda för sin egen framtid i nästa val för att maximera antalet personliga röster. I Kaj Turunens och Samlingspartiets fall handlar det om en perfekt matchning.

– I valkompassen från 2015 ser man att Turunens politiska sympatier ligger till höger om mittfåran. Han fick gott om röster i Nyslott där Samlingspartiet i övrigt inte har en stark ställning. Han hotar alltså ingen och inkräktar inte på någon annans territorium inom Samlingspartiet. Därför gynnades bägge parter av partibytet.

Tidpunkten för Turunens byte av parti är intressant, anser professor Åsa von Schoultz. Bild: Niklas Tallqvist

Tror du att Sannfinländarnas Matti Putkonen har rätt då han förutspår fler avhopp från Blå framtid till Samlingspartiet?

– Han har definitivt rätt. Vi kommer att få se fler avhopp av den här typen ju längre tiden framskrider.

Vad innebär det här för regeringssamarbetet?

– Det kommer att bli allt svårare för regeringen att samarbeta. Nu har dammen öppnats.

Vad tror du om tajmningen för dagens avhopp kort efter Hjallis Harkimos besked?

– Samlingspartiet ville på det här sättet vända den offentliga bilden av partiet och släta över de interna sprickorna efter Harkimos utträde. Det kan ju mycket väl hända att Samlingspartiet inte gjort något aktivt för att locka Turunen till sina led, men visst är tidpunkten för Turunens byte av parti intressant.

Läs mer om Turunens avhopp här:

De blå kräver krismöte i regeringen efter Kaj Turunens avhopp

Blå anser att vårdreformen är den stora krisen bakom allting, Petteri Orpo gjuter olja på vågorna

Ledare: Avhopp leder till regeringsoro

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03