Statsvetare: ”Niinistös väljarstöd känns inte bekvämt i en demokrati"

Sauli Niinistö. Bild: SPT/Ari Sundberg

Statsvetaren Åsa von Schoultz säger att resultatet i förhandsröstningen visar att finländarna har en väldigt hög auktoritetstilltro. von Schoultz säger att Sauli Niinistös dominanta resultat inte är klädsamt för en demokrati.

Folk upplever att det finns oro i omvärlden och vill ha stabilitet. Det är en av orsakerna som statsvetaren Åsa von Schoultz ger för Sauli Niinistös (valmansförening) fantastiska valresultat.

Niinistö lyckades med precis det han ville: Att skifta fokus från partierna och göra valet till ett personval.

– Det allra viktigare skälet till Niinistös popularitet är att han är innehavare av presidentposten. Det ger alltid en fördel. Så har han också skött sig väldigt bra i väljarnas ögon.

Lite tur med tajmningen spelade också roll i resultatet, erkänner von Schoultz.

– Finlands 100-årsjubileum gav Niinistö mycket statsmannaaktig uppmärksamhet och Niinistö lade upp kampanjen mycket klokt, säger von Schoultz.

"Känns inte bekvämt"

Trots att det inte blir en andra omgång är von Schoultz nöjd över presidentkampanjens slutspurt. Det blev seriös och utförlig diskussion till slut, trots en trög start.

Men Niinistös resultat i förhandsröstningen – 64,4 procent – gör inte von Schoultz glad.

– Att Niinistö har ett så starkt väljarstöd känns inte bekvämt i en vital och livskraftig demokrati.

Kan du utveckla resonemanget?

– Man måste välja sina ord, men det är ett tecken på att finländarna har en väldigt hög auktoritetstilltro. Ett tecken på att man inte vill ha stora politiska stridigheter på det utrikespolitiska området och att man gärna sluter upp bakom en person.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning