Statsvetare: Lätt position för Åkesson – SD-ledaren: "Vi får nu en nyckelroll"

– Vår vågmästarställning är stärkt, och vi får nu en nyckelroll om inte andra partier väljer att forma en maktkartell, säger Jimmie Åkesson. Bild: Antti Aimo-Koivisto

Ingen säger sig vilja regera eller samarbeta med Sverigedemokraterna efter det svenska valet. En inbjudan till formella samtal har fått ett snabbt nej från Moderaterna och Kristdemokraterna. Hur partiets ledare Jimmie Åkesson kommer att agera framöver är mycket osäkert, enligt expert.

Efter att rösterna i samtliga valdistrikt räknats sträckte vågmästaren Sverigedemokraterna ut en hand till de partier som partiet helst vill regera med: Moderaterna och Kristdemokraterna.

Det är inte aktuellt, löd de snabba svaren. Men beroende på hur partierna i de traditionella blocken väljer att agera kan man inte bortse från Jimmie Åkesson. Nu väntar landet på vilken riktning han väljer att gå.

– Åkesson har tagit första steget, han fattar att det inte är läge för samtal nu. Sverigedemokraterna måste visa för sina egna väljare att man kan göra skillnad, men för att ställa krav måste man visa att man kan förhandla seriöst, säger Andreas Johansson Heinö, statsvetare knuten till tankesmedjan Timbro.

– Det blir en balans mellan att inte vänta sig att få igenom allt, men att inte sälja sig hur billigt som helst. Så här långt har de en ganska lätt position då de andra partierna säger nej, då kan man vara ödmjuk, fortsätter han.

Bollen ligger nu hos Allianspartierna, enligt Johansson Heinö.

– Går de över blockgränsen och struntar i väljarna kan Åkesson spela på det. Chansar de och går fram själva utan förankring kan han spela på det i stället, säger han.

I Sverige är det mycket jämnt mellan de traditionella blocken efter söndagens val, det vill säga mellan rödgröna Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet samt den borgerliga Alliansen med Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna.

I vågmästarroll finns Sverigedemokraterna som ett slags tredje block.

Till SVT säger Jimmie Åkesson att han står fast vid att han inte släpper fram en Alliansregering som inte ger honom inflytande. Han anser att Moderaterna bör "fimpa" Centerpartiet och Liberalerna.

Han säger att han är väldigt nöjd med valresultatet.

– Många hade hoppats på högre siffror, även jag, men det kan man alltid göra. Vår vågmästarställning är stärkt, och vi får nu en nyckelroll om inte andra partier väljer att forma en maktkartell.

Åkesson är skeptisk till Ulf Kristerssons regeringsambitioner och säger sig inte förstå hur Moderatledaren ska kunna bilda en Alliansregering som är mindre än de rödgröna.

– Stefan Löfven släpper inte fram en Alliansregering, och jag släpper inte fram en Alliansregering som inte ger oss inflytande, säger han i SVT.

Moderatledaren bör nu antingen försöka bilda en enpartiregering på egen hand, eller endast ta hjälp av Kristdemokraterna, anser Åkesson.

– Kanske Ulf har något magiskt knep, men jag tror en Alliansregering blir svår. Kristersson behöver fimpa Centern och Liberalerna, säger han.

Jimmie Åkesson säger också att han och hans parti nu är beredda på såväl extra val som samtal med alla partier.

– Blir det extra val får det bli det, det räds vi inte. Man lägger mycket ansvar på mig – jag är beredd att prata, kompromissa och samarbeta med alla.

Efter valet för fyra år sedan var Sverige mycket nära ett extra val.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning