Statsvetare: En signal från SD till M

Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Att SD röstar på Alliansens talmanskandidat ska ses som en signal till Moderaterna och inte Alliansen i stort, säger statsvetaren Li Bennich-Björkman.– Jag är inte ett dugg förvånad.

Alliansen har presenterat konstitutionsutskottets ordförande Andreas Norlén (M) som talmanskandidat, och SD stöttar honom.

Li Bennich-Björkman, professor i statskunskap vid Uppsala universitet, ser det som en signal från SD. Men den är inte alltför stark eftersom alternativet, att rösta på Socialdemokraternas kandidat Åsa Lindestam, är osannolikt.

– Men jag skulle tolka det här i den bredare bilden av att SD vill göra sig vän med Moderaterna, man vill binda ett band till Moderaterna. Därmed är man också villig att visa sig tillmötesgående, inte alltför svårhanterlig, inte alltför osäkerhetsskapande, utan att vara lite mer av en pålitlig kraft för att understötta den här rätt stora delen av Moderaterna som vill se ett närmare arbete med just SD.

– Men jag tror inte man ska övertolka stödet för Norlén, för alternativen finns nästan inte för SD.

Det handlar om att Sverigedemokraterna vill ge moderater starkare argument för att lita på dem.

– Jag tror att de kommer att hålla på så här ett tag nu, man kommer att se starkare signaler än den här. Både informellt som vi inte ser utåt men också mer formella uttryck.

Li Bennich-Björkman tror att scenariot kan upprepa sig när det gäller röstning om statsministerposten och att SD då stödjer Alliansens kandidat, M-ledaren Ulf Kristersson.

– De kommer absolut att rösta mot en regering där Miljöpartiet skulle ingå, det är deras värsta fiende tillsammans med V och C. Så C är för SD lite svårt.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning