Sipilä omvald – vill byta sanerarens roll mot reformatorns

Juha Sipilä skruvar fast politiska teman på Centerns fyrklöver. – Klövern är gjord av 18 millimeters stål och jag fäster plattorna med fem millimeters skruvar, säger han utan att ens försöka dölja det barnsligt roliga med praktisk ingenjörskonst. Politikplattorna flögs in på scenen med en drönare.Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Juha Sipiläs andra regering ska driva igenom trevligare reformer än den första gjort. Det är en vision som Centerkongressen bemöter med stående ovationer. Om övriga Finland vill ha en Sipiläregering till klarnar nästa vår.

SOTKAMO Juha Sipilä bjöd på politiska visioner och lite självkritik på Centerns partikongress. Sipilä fortsätter som partiordförande i två år efter en formalitet till omröstning där han besegrade Vesa Levonen, som beskriver sig som "en hederlig polis" från Kotka, med rösterna 2 053–19.

Sipiläs utmaning är att ena och engagera fältet inför riksdagsvalet nästa år, och att döma av applådåskan efter linjetalet har han kongressdelegaternas rätt odelade förtroende. Betydligt tuffare blir att väcka alla latenta väljare, segra i riksdagsvalet och behålla statsministerposten.

– Som nyvald kapten för den här skutan duger inget annat än seger i nästa riksdagsval, sade Sipilä.

Medveten om oron för Socialdemokraternas nyvunna position som opinionsetta påminner Sipilä sina egna om att Finlands ekonomi har vuxit och sysselsättningen ökat under Centerns maktperiod.

– I synnerhet det största oppositionspartiet har föreslagit åtgärder som skulle äventyra ekonomins bas. Det är vi inte med på under några som helst omständigheter, sade han.

Sipilä beskriver det otacksamma i att under tre år ha tvingats driva igenom nödvändiga men impopulära reformer för landets bästa. Han anser att nästa regering måste fortsätta på samma linje, men att den också kan genomföra trevligare reformer.

– Jag har till min natur alltid varit mer av en reformator och utvecklare än sanerare. Det tråkiga jobbet är gjort, det var ett måste. Nu har vi en mycket trevligare utvecklingsperiod framför oss, säger han.

Skolreform nästa

Till de trevligare åtagandena hör en skolreform, om Centern får bestämma. Juha Sipilä vill att förskolan och grundskolans två första årskurser integreras till en "flexibel helhet". Därefter ska eleverna, enligt individuella förutsättningar, kunna avancera i olika takt.

– De som klarar sig fint ska kunna gå fortare framåt medan de som behöver stöd ska få det i ett tidigt skede, säger han.

Centern vill förlänga läroplikten med ett år så att alla som går ut grundskolan ska ha en plan och beredskap för fortsatta studier eller lärlingsverksamhet, så att ingen ska kunna försvinna ut i intet som sextonåring.

– Vi ska samla upp de här ungdomarna, det ligger på vårt ansvar att förebygga utslagning, säger Sipilä.

Han talar också om en regelrätt socialreform nästa valperiod. Systemet för grundtrygghetsförmåner måste bli enklare och flexiblare och sporra till aktivitet.

– Basinkomstförsöket är en bra början.

Inför de egna bjuder Sipilä också på lite självkritik: trots att Centern i hans ögon har lyckats med det mesta i regeringen har man inte lyckats öka jordbrukets lönsamhet. Här lovar han bättring under nästa valperiod, för "vem skulle göra det jobbet om inte vi?"

Bland ledamöterna i salen knorras det och frågas varför Centern inte redan gjort någonting.

Kvinnovåld och jordgubbar

I ett maratontal med många bekanta ingredienser tar Centerordföranden också upp frågor han sällan talar om, som kvinnovåld. Nu, säger han, har han precis läst hur fruktansvärt vanligt familjevåld är, samtidigt som mödrahemmen är fullbokade.

– Vi drev igenom en betydande reform när barnagan förbjöds på 1980-talet. Med den kom en enorm attitydförändring. Nu behövs något motsvarande. I ett tryggt land kan hemmet inte vara en otrygg plats, säger han utan att gå in på tänkbara åtgärder.

Sällan hör man Juha Sipilä tala så mycket internationell politik som i linjetalet. Han tar fasta på Tysklands förbundskansler Angela Merkels oro för att de globala institutionernas ställning har försvagats och att benägenheten att följa internationella avtal har minskat, trots att dessa utgjort "en hörnsten för ömsesidigt förtroende mellan västländer".

Sipilä nämner USA:s beslut om klimatavtalet, ståltullarna och det iranska kärnavtalet, att EU-länderna inte följer sin gemensamma flyktingpolitik, att Ryssland annekterat Krim och att brexit är ett slag mot en kultur som bygger på avtal.

– Världen håller på att organiseras om. Det är inte bra, utvecklingen blir mer oförutsägbar. Respektfullt samarbete och multilateral handel är viktigt för Finland, likaså att man håller sig till regler, att man förhandlar och löser problem tillsammans.

Sipilä säger att Centern är ett vidsynt parti som tar hand om nödställda, men han noterar inte kontrasten till regeringens nedskärningar i biståndet eller dess migrations- och flyktingpolitik.

– Det är viktigt att betona att vidsyntheten också är till vår egen fördel. Vi öppnar gränserna för laglig invandring för att tillväxt- och toppföretag, vår servicesektor, jordgubbslanden och växthusen inte klarar sig utan utländsk arbetskraft. Vi är beredda att lätta på behovsprövningen för arbetsrelaterad invandring.

Det mesta Sipilä säger om migration och asylpolitik utgår från vad som är bäst för Finland, men det tycks inte bekomma åhörarna. En delegat med ett förflutet i näringslivet beskriver talet som statsmannamässigt och Sipilä som en utmärkt person att fortsätta leda Finland.

FAKTA

Alla kandiderande kvinnor invalda

Centerkongressen omvalde Juha Sipilä på ordförandeposten så gott som enhälligt. Sipilä besegrade Vesa Levonen med rösterna 2 053–19.

Centerns tre vice ordförande är Katri Kulmuni (1 671 röster), Hannakaisa Heikkinen (1 345) och Juha Rehula (1 226). Utslagna blev Antti Kurvinen (1 200) och Pekka Pöyry (474).

Ny partisekreterare är Riikka Pirkkalainen (1 562 röster). Utslagen blev Jirka Hakala (532). Sittande partisekreteraren Jouni Ovaska ställde inte upp för omval.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33